Икономисти: Бюджет 2012 трябва да бъде по-консервативен

27.11.2011 | 13:35
по статията работи:
Забавените структурни реформи трябва да бъдат рестартирани и извършени в кратки срокове, смятат от MacroWatch
Икономисти: Бюджет 2012 трябва да бъде по-консервативен

Държавният бюджет за 2012 трябва да бъде по-консервативен и с повече буфери, за да може да издържи и на най-лошите сценарии. Около това мнение се обединиха икономистите от MacroWatch по време на дискусията „Европейската криза и мястото на България".

Забавените структурни реформи трябва да бъдат рестартирани и извършени в кратки срокове. Реформи са необходими не само в БДЖ и пенсионната възраст, но и в целия публичен сектор - включително що се отнася до инвестиционния климат, бюрократичните пречки, институциите на правовата държава, ограничаване на привилегиите.

Само дълбоки реформи могат да позволят на България да удържи на бушуващата криза и да постигне растеж на инвестициите и работните места. Това се отнася и за останалите европейски страни - в сегашната среда правителства, които не правят реформи, не могат да оцелеят и падат от власт. Страхът от реформи и популизмът биват незабавно наказвани, смятат организаторите на дискусията.

Сегашната криза фундаментално ще предефинира ЕС, но все още никой не знае в каква посока. България като член на ЕС трябва да е активна, за да защитава политики, които насърчават развитието на ЕС и забогатяването на бедните страни. Ако сме пасивни в европейския дебат, после няма смисъл да се сърдим, че никой не се е съобразил с нас.

Провалът на ЕС по отношение на Гърция през последните 2 г. захрани съмненията, че Европа може да се справя с предизвикателствата - а такива не липсват, включително Италия, Испания, и други. Кризата в ЕС не е толкова финансова, колкото структурна и решението само с финансови инструменти не е възможно.

ЕС има нужда от строги правила, насърчаващи финансовата дисциплина и реформите, а страните които не ги следват трябва да бъдат наказвани, включително с изгонване. В същото време, реформаторските и дисциплинираните страни в ЕС трябва да бъдат насърчавани по всякакъв начин, вкл. чрез по-голям достъп до еврофондове и по-малки вноски в спасителния фонд, смятат икономистите.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...