България, Литва и Словакия може да поискат по-голяма сума за спирането на реакторите

25.11.2011 | 13:49
по статията работи:
България трябва да направи всичко възможно, за да отправи мотивирано искане към ЕК за увеличаване на допълнителната помощ
България, Литва и Словакия може да поискат по-голяма сума за спирането на реакторите

България, Литва и Словакия може да предприемат общи действия и да поискат по-голяма сума, предоставена като допълнителни компенсации за предсрочното спиране на реактори в ядрените им централи. Вчера Европейската комисия реши да отпусне общо на трите страни сумата от 500 млн. евро. По план страната ни трябва да получи 185 млн. евро. Според заместник-министъра по енергетиката Делян Добрев в това оношение и трите страни имат общ интерес, предаде БНР.

Сумата се изчислява сравнително пропорционално на базата на мощността, която се извежда от експлоатация. При положение, че одобрената от ЕС сума е между 700 млн. евро и 800 млн. евро, това ознава, че България пропорционално би получила повече.

"Затова интересът на трите държави е общ и ние трябва да направим всичко възможно да мотивираме пред ЕС по-висока сума от одобрената от 500 млн. евро", каза Добрев.

Според заместник-министъра няма да се стигне до налагане на глоби от ЕК за това, че България не е изпълнила изцяло европейските изисквания за свободен и конкурентен газов пазар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...