Десните спечелиха абсолютно мнозинство на изборите в Испания

21.11.2011 | 08:15
по статията работи:
"За мен няма да има други врагове освен безработицата, дефицита, прекомерния дълг", заяви бъдещият премиер Мариано Рахой
Десните спечелиха абсолютно мнозинство на изборите в Испания

Опозиционната дясноцентристка Народна партия (НП) спечели състоялите се вчера предрочни парламентарни избори в Испания с абсолютно мнозинство, което ще й даде право да води самостоятелна политика и да не се коалира с други партии, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

След преброяване на 100% от избирателните бюлетини, НП събира 44,62% от гласовете. За нея са гласували 10,8 милиона избиратели, съобщи на сайта си министерството на вътрешните работи. По този начин НП получава 186 кресла в 350-местния Конгрес на депутатите (долната камара на парламента).

Управляващата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) остава с 28,73% от гласовете и 110 депутатски места.

Националистическата партия Конвергенция и съюз на Каталония печели 4,17%  и получава 16 депутатски места.

Коалицията "Обединена левица" ще има 11 депутати в долната камара. Баската коалиция Амаиур - приемник на движението Батасуна, влиза в новия парламент със 7 депутати.

В изборите са участвали 24,5 милиона души или 71,69% от всички имащи право на глас.

Коментарите:

Бъдещият испански премиер Мариано Рахой заяви, че Испания не може да извърши чудеса, които да я извадят от острата икономическа криза, но страната е длъжна да си върне уважението на Европа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорейки пред въодушевени привърженици на своята дясноцентристка Народна партия Рахой каза, че ще се консултира незабавно с всички испански региони за начините за излизане от кризата.

"Не е тайна, че ще управляваме в най-деликатните обстоятелства, които Испания е преживявала от 30 години насам", заяви Рахой, цитиран от АП. "За мен няма да има други врагове освен безработицата, дефицита, прекомерния дълг, икономическата стагнация и всичко останало, което държи нашата страна в тези критични обстоятелства".

Рахой призова испанците да се обединят и да възкресят икономиката.

Освен че вече обеща данъчни облекчения за малките и средните компании, които представляват над 90% от всички фирми в Испания, 56-годишният Рахой не е посочвал как възнамерява да се справи с кошмара на 21-процентната безработица, отбелязва АП.

Управляващата Испанска социалистическа работническа партия призна поражението си от дясноцентристката Народна партия (НП) в парламентарните избори в Испания.

Говорителят на социалистите Хосе Бланко призна загубата по националната телевизия и поздрави Народната партия.

Испанските гласоподаватели, които изтърпяват 21,5% безработица и икономика в застой, изхвърлиха от властта социалистите. За трети път през последните три седмици правителство става жертва на икономическата криза в Европа, отбелязва АП, визирайки Италия и Гърция.

Френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън поздравиха Мариано Рахой с победата на изборите. Саркози се е обадил на бъдещия премиер Рахой, с призив да се присъедини към Франция, за да даде "ефикасен и ясен отговор за възстановяването на стабилността и доверието в еврозоната", съобщиха от Елисейския дворец. Президентът е изпратил на испанския премиер "най-горещите си пожелания за успех" и е изразил надежда, че партньорството между двете страни "ще получи нов тласък", докато Европа е изправена пред безпрецедентна финансова криза. Двете страни трябва да работят заедно и по засилването на европейската интеграция. "Знам, че мога да разчитам на вас", е заявил Саркози, цитиран от БГНЕС.

В същото време британският премиер Дейвид Камерън е разговарял с Рахой около 23 часа българско време, като го е поздравил за изборната победа в "критичен за Испания и Европа момент". Камерън е изразил надежда за тясно сътрудничество с новото испанско правителство. "Рахой заяви, че следи отблизо политиката във Великобритания и ще се стреми към тясно партньорство с премиера", се съобщава в изявлението на офиса на британския премиер.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...