Меркел: Ако еврото се провали, ще се провали цяла Европа

14.11.2011 | 17:15
по статията работи:
Дълговата криза в еврозоната е "най-трудното време за континента от Втората световна война", заяви германският канцлер в реч пред делегати от Християндемократическия съюз
Меркел: Ако еврото се провали, ще се провали цяла Европа
Снимка: Wikipedia.org

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа трябва да върви стъпка по стъпка към политическо обединение. Според нея дълговата криза в еврозоната е "най-трудното време за континента от Втората световна война" до сега, предаде Reuters, цитирана от БГНЕС.

В едночасова реч на конгреса на партията ѝ Християндемократически съюз (ХДС) Меркел не предложи нови идеи за разрешаване на кризата. Ситуацията в Европа доведе до приемането на спасителни помощи за Гърция, Ирландия и Португалия и предизвика безпокойство за оцеляването на еврозоната, в която членуват 17 държави.

Тя обаче даде ясно да се разбере, че Германия трябва да направи повече саможертви. "Всяко поколение има свое политическо предизвикателство. Предизвикателството за нашето поколение е да довърши това, което започнахме в Европа, а то е постигането стъпка по стъпка на политическо обединение", заяви Меркел пред делегатите от партията си в източногерманския град Лайпциг.

"Европа се намира в един от най-тежките, може би най-тежкия момент от Втората световна война насам", допълни канцлерът. Меркел подчерта, че ЕС трябва да покаже, че може да постигне обрат във финансовата криза, съобщи Франс прес. Лидерът на ХДС заяви, че ако "ако еврото се провали, ще се провали Европа", предаде БТА.

"Еврото е повече от валута, това е символ на половин век мир, на свобода и на социално благоденствие", подчерта Меркел, която е ръководителката на ХДС от 11 години.

Двудневният партиен конгрес трябваше да бъде посветен на образователната политика. Фокус на разговорите обаче беше дълговата криза в еврозоната.

Меркел, която управлява от 2005 г., няма да се явява на избори до 2013 г. Въпреки това тя лесно може да стане следващата жертва на кризата в еврозоната, ако не предприеме правилните ходове. Нейния Християндемократически съюз е партията на Хелмут Кол, въвел Германия в еврозоната.

Лидерът на ХДС е категорична, че Германия има отговорност към партньорите си от еврозоната. Меркел допълни, че държавата също е уязвима, ако други страни от еврозоната бъдат въвлечени в кризата. Канцлерът напомни, че 60% от германския износ е насочен към Европейския съюз.

"Проблемите на Ирландия са проблеми и на Словакия, проблемите на Гърция са проблеми и на Холандия, а проблемите на Испания са наши проблеми. Нашата отговорност не приключва в границите ни", изтъкна канцлерът. Същевременно тя даде ясно да се разбере, че има някои граници, които Германия не е готова да прекрачи. Берлин отхвърли общите за еврозоната облигации и други бързи нововъведения, които според германското правителство ще попречат на държавите от еврозоната да водят отговорна фискална политика. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...