Япония отчита ръст през третото тримесечие

14.11.2011 | 11:08
по статията работи:
Икономиката на страната се възстановява от ефекта на опустошителното земетресение през март, но специалистите очакват ново забавяне в края на годината
Япония отчита ръст през третото тримесечие

Икономиката на Япония отчете ръст през третото тримесечие на годината, с което показа, че е започнала да се съвзема от опустошителното земетресение и последвалите го вълни цунами от 11 март.

В периода юли-септември тази година японската икономика бележи растеж от 1,5% спрямо предното тримесечие и 6% на годишна база, предаде агенция Reuters. Ръстът на годишна база е в рамките на очакваното - повечето икономисти предричаха растеж от 5,9%.

Окуражаващ е растежът в потреблението на домакинствата - 1% през третото тримесечие. 60% от БВП на Страната на изгряващото слънце се създава именно по това направление. Износът е допринесъл с още 0,4% на тримесечна база.

Експанзията на Япония обаче има опасност да се забави заради кризата в еврозоната. Прогнозите на специалистите са, че на годишна база растежът ще падне до около 2,1%, а спрямо третото тримесечие - до 0,5%. Някои икономисти дори считат, че забавянето може да е още по-голямо заради наводненията в Тайланд.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...