Балканският център на ЦРУ се мести от София в Белград

12.11.2011 | 12:42
по статията работи:
Построяването на комплекса в сръбската столица ще струва 117 млн. долара. Очаква се той да бъде готов до август 2012 г.
Балканският център на ЦРУ се мести от София в Белград

Балканският център на ЦРУ следващата година ще бъде преместен от София в Белград. До преместването на центъра от България в Сърбия американското посолство ще се ръководи от Мери Уорлик, съпруга на посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик.

Разузнавателният комплекс ще се намира в новата сграда на американското посолство в елитния белградски квартал Дедине.

Новият комплекс се изгражда върху площ от 40 000 кв.м. В него ще има 7 сгради, където ще работят над 400 души. Построяването му ще струва 117 млн. долара. Изграждането трябва да приключи до август 2012 година, пише БГНЕС.

"Американците избраха Белград, защото Сърбия има фантастична геостратегическа позиция спрямо Адриатика и Източна Европа.Поради тази причина тук ще се намира и най-съвременната разузнавателна техника". Това каза генерал Радован Радинович, бивш професор в Училището по отбрана в Белград. Според него в комплекса ще бъде монтирана цялата система на ЦРУ за заснемане и проследяване на всички електрони и сателитни сигнали в Сърбия.

Бившият началник на сръбските спецслужби Момир Стоянович твърди, че американците на практика ще могат да проследяват и подслушват всеки един - от най-обикновения гражданин до президента на страната.

Според местната преса Мери Уорлик лично ръководи разузнавателната мрежа в Сърбия. В сегашната сграда на посолството на САЩ в Белград има оборудване, което заглушава подслушването, включително и на интернет връзките. Сегашната дипломатическа мисия на Вашингтон в Белград е най-голямата не само в Сърбия, но и на Балканите. В посолството има и мини казарма, където се обучават военни пехотинци.

Тези дни в Сърбия бе публикувана информация, в която се твърдеше, че в страната действат над 5000 чужди агенти от Великобритания, Германия, Русия, Израел, Словения, Хърватия. Те служат основно в правителството, държавните агенции и в неправителствените организации.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...