Опозицията в Гърция готова да се включи в новото коалиционно правителство

08.11.2011 | 14:40
по статията работи:
В новото правителство ще влязат партийни политици, изключвайки възможността правителството да бъде съставено изцяло от технократи
Опозицията в Гърция готова да се включи в новото коалиционно правителство

Основната опозиционна сила в Гърция Нова демокрация е съгласна нейни представители да влязат в състава на новото коалиционно правителство, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА, като се позовава на представител на партията, отговарящ за печата Янис Михелакис.

В интервю за частния телевизионен канал Antenna ("Антена") Михелакис заяви, че в новото правителство ще влязат партийни политици, изключвайки възможността правителството да бъде съставено изцяло от технократи. Той не поясни за какви министерски портфейли може да става дума.

Нова демокрация очаква назначаването в рамките на днешния ден на новия премиер, без да уточнява какви възможни кандидатури неговата партия смята за приемливи, става ясно от думите на Михелакис.

Представители на Нова демокрация са заявили в частни разговори с журналисти, че "червена линия" за партията остава въпросът за срока за провеждане на предсрочни парламентарни избори, който предварително бе определен за 19 февруари. Те са подчертали, че по този въпрос партията не смята да прави никакви отстъпки.

Представители на консерваторите посочват, че в периода на действие на преходното правителство на националното единство, те няма да дадат съгласие за никакви нови строги мерки.

Според тях мерките за затягане на коланите за 2011-2012 г. вече са одобрени от парламента, а мерките за 2013-2014 г. ще се обсъждат през юли от новото правителство, което ще се формира след парламентарните избори през февруари.

По-рано през деня пък се появи информацията, че Лукас Пападимос ще бъде новият премиер на Гърция на мястото на Георгиос Папандреу. Това е заявил днес за агенция ДПА източник от управляващата социалистическа партия ПАСОК.

Пападимос е бивш вицепрезидент на Европейската централна банка и се очерта като фаворит за премиерския пост в новото коалиционно правителство, отбелязва агенцията.

На фона на новините за промените в гръцкото правителство се появи и информацията, че германският министър на външните работи Гидо Вестервеле е заявил, че Гърция трябва да остане в еврозоната, тъй като евентуалното излизане на страната от валутния съюз крие опасност за Германия и останалата част от Европа.

Това съобщават гръцките медии, като се позовават на агенция Bloomberg (Блумбърг). Вестервелбе e казал това пред вестник Hamburger Abendblatt (в. „Хамбургер абендблат").

Според изданието колеги на германския външен министър от Свободната демократическа партия-либерали, участваща в коалиционното правителство, били загатнали, че Гърция трябва да излезе от еврозоната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...