БСП няма да подкрепи проекта на Бюджет 2012

08.11.2011 | 14:59
по статията работи:
"Червените" ще оспорват избора на президент пред КС
БСП няма да подкрепи проекта на Бюджет 2012

БСП няма да подкрепи проектобюджет 2012 в Народното събрание. Това съобщи лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията, информира Агенция „Фокус". От БСП смятат, че това е крайно десен бюджет, който прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин и е бюджет на мизерията.

От БСП ще предложат между първо и второ четене алтернативен бюджет с конкретни предложения за източници на приходи и конкретни предложения в разходната част.

В условия на тежка икономическа криза на свиване на потреблението се залага един бюджетен дефицит значително под допустимия от 3%, каза Станишев. По думите му това е погрешна политика, защото тя ще продължи потискането на потреблението, на вътрешния пазар, развитието на българската икономика. Освен това приходната част е значително под възможностите за събираемост. За такива символни и изключително важни сектори като научните изследвания бюджетът води до ликвидация и е антиевропейски по своята същност, смята лидерът на БСП.

„Червеният" депутат Корнелия Нинова заяви, че Бюджет 2012 г. може да бъде определен като бюджет на "сивата" икономика, продължаващото обедняване, некоректност и лицемерие по отношение на големи групи граждани, увеличаване на задлъжнялостта на държавата.

"При заложения ръст от 2.9% от БВП, приходите падат. Няма логика в това да ти расте икономиката и приходите да падат - освен една - приходите отиват в сивата икономика, която се узаконява през закона за бюджета", посочи тя. При предвидената инфлация от 2.8 % в бюджета, която според БСП е ниска, доходите остават замразени.

По думите й - правителството обеща на земеделските производителите през септември 340 млн. лева повече, а предвижда над 200 млн. лева по-малко.
"Бюджетът предвижда увеличаване на държавния дълг с до още 4 млрд. лева - дълг, който ще тежи на всички нас. Категорично се противопоставяме на такъв бюджет - нисък дефицит, за да се харесаме навън, на гърба на българските граждани", каза Нинова.

БСП ще оспорва законността на избора за президент и вицепрезидент пред Конституционния съд, съобщи още Станишев. Според юристите, изслушани на Изпълнителното бюро, има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, свързани с провеждането на изборите. В Народното събрание ще се проведат и консултации с други политически сили с цел - общо искане за произнасяне по отношение на законността на изборите от Конституционния съд.

По думите на Станишев не става дума за дребно политическо заяждане. Въпросът е принципен - приемат ли българското общество и демократичните партии този начин на провеждане на избори у нас. "В България за тези 20 години не са провеждани подобни избори - толкова скандално организирани", смята лидерът на БСП.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...