МВФ занижи наполовина прогнозата си за румънската икономика

08.11.2011 | 14:08
по статията работи:
Несигурната международна обстановка оказа отрицателно влияние върху прогнозирания растеж
 МВФ занижи наполовина прогнозата си за румънската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е намалил наполовина прогнозите си за растежа на Румъния за 2012 г. Очаква се той да е около 2% заради неблагоприятната международна икономическа ситуация, предаде АФП.

"Несигурността в световен мащаб се е увеличила и очакванията за растежа на Румъния се влошиха. В момента те са в рамките между 1,8% и 2,3%", заяви на пресконференция Джефри Франкс, представителят на МВФ в Букурещ.

Прогнозата обаче може да се подобри. Това ще зависи от по-доброто използване на заема от МВФ за Румъния на стойност 20 млрд. евро, както и от увеличение на вътрешното потребление.

По-рано МВФ и румънското правителство предвиждаха ръст от 4,5% за 2012 г. Миналата седмица обаче президентът Траян Бъсеску заяви, че процентът в проектобюджета е намален и е в рамките на 1,7 на сто и 2,7 на сто.

Джефри Франкс похвали северната ни съседка за "предпазливата“ ѝ фискална политика. Румънското правителство се стреми да намали бюджетния дефицит от 4,4% за тази година на 1,9% през следващата. Той подчерта обаче, че по-големи рестриктивни мерки няма да бъдат необходими. През 2010 г. беше предприето орязване на заплатите в публичния сектор с 25%, както и замразяване на пенсиите.

МВФ няма да се противопоставя на леко вдигане за заплатите на администрацията през втората половина на 2012 г, при положение, че държавата може да си го позволи. Увеличението обаче не трябва да е по-голямо от 5%.

През март тази година ЕС и МВФ решиха да предоставят на Румъния кредитна линия от 5 млрд евро (6,8 млрд. долара). Заемът обаче може да бъде изтеглен само при спешни случаи. Франкс подчерта, че Букурещ не възнамерява да тегли от тази сума.

ЕС очаква темпът на растеж на румънската икономика през 2012 г. да се засили. Той обаче няма да е толкова голям, колкото се прогнозираше, заради несигурната международна обстановка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...