Оставането на Гърция в Шенгенската зона е изложено на риск

08.11.2011 | 10:45
по статията работи:
Международният валутен фонд (МВФ) е предупреждавал Гърция за финансовия колапс още от пролетта на 2009 г
Оставането на Гърция в Шенгенската зона е изложено на риск

Оставането на Гърция в Шенгенската зона е изложено на риск заради сериозното изоставане на страната в борбата с нелегалната имиграция и заради спадналия й международен имидж, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА. 

Европейските партньори се отнасяли с недоверие към способността на Гърция да упражнява ефикасен контрол по собствените си граници. С това се обясняват внезапните визити на европейски представители в страната, коментира изданието.

Показателен за възникналата криза на доверие в отношенията между Гърция и ЕС е фактът, че по искане на еврокомисаря по вътрешни въпроси Сесилия Малмстрьом пратеници на Европейската комисия са били на посещение в Атина миналата седмица.

Това е станало малко преди гръцкият министър за защита на гражданите Христос Папуцис да пристигне в Люксембург за участие в срещата на вътрешните министри по въпроса за предоставяне на убежище на имигрантите.

"Катимерини" твърди, че гръцката делегация в Люксембург е била подложена на критика, тъй като в Сърбия и Унгария в последно време са били заловени афганистански и пакистански нелегални имигранти, влезли в тези страни през Гърция.

Компетентни представители смятат, че напоследък тази стара дестинация на имиграционния поток е била активирана и препоръчват на Гърция да ускори изграждането на центрове за прием на бежанци, пише още вестникът.  

Международният валутен фонд (МВФ) е предупреждавал Гърция за финансовия колапс още от пролетта на 2009 г. и е призовавал тогавашното правителство в Атина да вземе незабавни мерки, съобщава в. "Катимерини". 

Колапсът на Гърция не е бил гръм от ясно небе. Фондът е предричал още тогава, че финансовите показатели на Гърция ще се влошат и е предлагал да бъде уведомена гръцката общественост за тази опасност.

Документът за навременното предупреждение на фонда е бил държан в тайна от обществеността в Гърция. За него се е разбрало, след като малко по-късно официален доклад е бил разпространен по искане на гръцкото правителство, който предвещавал за мрачното бъдеще на гръцката икономика, допълва изданието.

През 2009 г. обаче нито правителството на Нова демокрация, нито партията ПАСОК в качеството си на главна опозиционна сила, не са били съгласни да водят политика, която да предотврати задаващата се криза.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...