На 4 места по света спорят за 7-милиардния жител на Земята*

31.10.2011 | 00:53
по статията работи:
Датата 31 октомври беше приета условно от ООН за деня, в който се ражда 7-милиардният жител на планетата
На 4 места по света спорят за 7-милиардния жител на Земята*

*Информацията е актуализирана към 10:40 часа

Тази нощ се роди 7-милиардният жител на Земята. Кой е той обаче и къде точно е роден - това обект на спор между 4 страни.

Първо Филипините приветстваха най-новата жителка на планетата.

Даника Май Камачо беше родена преди полунощ в неделя в претъпканата правителствена болница Жозе Фабела в Манила. Тя тежи 2,5 кг и раждането й премина при засилен интерес от страна на медиите.

Майка й Камиле Далура, заяви, че "не може да повярва", че с дъщеря й човечеството достига 7 милиарда души. Това е второто дете на Далура и партньора й Флоранте Камачо, който стоеше тихо в ъгъла, облечен в бяла престилка, докато медиите се трупаха около дъщеря му.

Представителите на Организацията на обединените нации (ООН)  във Филипините подариха малка торта на детето и родителите му, а местни благотворителни организации обещаха стипендии за обучението й и помощ за родителите й, за да могат да открият собствен магазин.

На събитието присъстваше и 12-годишния Лориз Мае Гевара, който беше обявен за 6-милиардния жител на планетата през 1999 и сега е в шести клас.

Очакваше се Даника да се роди точно в полунощ, но тя подрани с 2 минути, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Лекари и наблюдатели на ООН фиксирали, че 7-милиардният жител се е родил в Калининград в 00:02 ч местно време. Щастливецът се казва Пьотр Алексеевич Николаев, с ръст 50 см и тегло 3 кг и 60 грама, съобщи телевизионният канал "Росия 24", цитиран от bTV.

Друг руски град също претендира за славата - Петропавловск-Камчатски. Властите на Далечния изток съобщили, че бебето, кръстено Александър, се е родило на 31 октомври в 0:19 местно време

Благотворителна организация, посветена на грижите за децата, твърди, че малко момиченце, родено в най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, е 7-милиардният обитател, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Неправителствената организация "План интернешънъл", базирана в Лондон, избра бебето, родено в село Мал, на около 30 км от столицата на щата Лакнау. Наргис е родена в 7,20 м. местно време (01,50 ч. по Гринуич) и има 23-годишна майка и 25-годишен баща, съобщи говорителката на благотворителната организация Шомпа Махнати. Организацията наблюдавала седем бременни, които се очаквало да родят днес. Тя избрала Утар Прадеш поради високата раждаемост и прогнози на ООН, според които седеммилиардният жител щяло да се роди в Индия. С 1,2 млрд. жители страната е втората по брой на населеннието в света и се очаква да надмине китай до 2025 г. според американското статистическо бюро. Индийското правителство избра милиардния индииец през 2000 г., но не планира да претендира официално за раждането на седеммилиардното бебе.

Всъщност задочният спор между четирите точки на света произтича от факта, че е истински трудно (дори невъзможно) жителите на планетата да се преброят с точност. Организацията на обединените нации (ООН) прие условно датата 31 октомври за символичния момент, от който се счита, че на планетата вече има 7 млрд. жители.

Прогнозите на ООН са, че през 2050 година населението на земята ще надхвърли 9 млрд. души, а след 2025 година най-многочислената страна ще бъде Индия, с 1,5 млрд. жители - повече от Китай. Застрашителното нарастване на населението на планетата ни е повод за множество мрачни прогнози.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...