9 страни се интересуват от опита ни в преговорите с ЕИФ

28.10.2011 | 15:00
по статията работи:
Разпределението на средствата през следващия програмен период - тема на дискусия по време на конференция в Унгария
9 страни се интересуват от опита ни в преговорите с ЕИФ

Представители на Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Германия, Сърбия, Хърватия, Латвия и Унгария се интересуваха от българския опит при преструктурирането на инициативата JEREMIE и преговорите с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Това стана ясно по време на годишната конференция на оперативните програми „Конкурентоспособност" в отделните държави, която се провежда на 27 и 28 октомври в Будапеща, Унгария. Във форума участват заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов и съветникът по европейски програми в МИЕТ Жулиета Хубенова.

Традиционната вече годишна среща е организирана от Унгарския център за икономическо развитие и Европейската комисия и се провежда под патронажа на Полското председателство на ЕС, съобщиха от МИЕТ.

Във откриването на форума участваха заместник генералният директор на Генерална дирекция „Регионално развитие" в ЕК Нормундс Попенс, министъра на националното развитие на Унгария Тамаш Фелеги, заместник министъра на регионалното развитие на Полша Ивона Вендел и заместник министър Ангелов.

Усвояването на средствата по оперативните програми през настоящия програмен период и плановете за бъдещия бяха в основата на дискусиите по време на конференцията.

България предлага най-широк спектър от инструменти за финансиране на малките и средните предприятия в рамките на инициативата JEREMIE, със съществен превес на рисковото финансиране. Страната ни въведе в практиката новите правила най-бързо след одобряването на стратегията за тях от страна на ЕИФ.

В рамките на JEREMIE у нас са структурирани четири типа фондове за рисков капитал, плюс гаранционен фонд, които покриват нуждата от финансиране на малки и средни предприятия през целия цикъл на тяхното развитие. Този опит е ценен и за останалите държави, които по време на срещата се интересуваха живо от направените промени у нас и възможностите, които те отварят пред бизнеса.

"Чрез използването на револвиращи инструменти постигаме едновременно два важни ефекта - покриваме нуждите на бизнеса от това финансиране, от което той има нужда в момента, и осигуряваме многократно по-голям ресурс за компаниите от средствата по оперативната програма", каза Евгени Ангелов. По неговите думи този ефект е възможен благодарение на револвирането на средствата и привличането на частни капитали в рисковите фондове.

Разпределението на средствата през следващия програмен период също бе в центъра на дискусиите по време на конференцията. Дебатите се водиха около това какъв процент от Брутния вътрешен продукт на всяка държава да бъде европейското финансиране и дали този процент да е еднакъв за всички.

Българската позиция, защитена от заместник министър Ангелов, е по-бедните икономики, каквато е и България, да получат по-висок процент спрямо своят БВП.

„Това е необходима предпоставка, за да се преодолее неравенството в развитието на отделните региони на ЕС, каквато е и една от основните цели на оперативните програми", подчерта зам. министър Ангелов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...