Статуята на свободата чества 125-ата си годишнина

28.10.2011 | 13:37
по статията работи:
Универсален символ на свободата, статуята на скулптора Фредерик Огюст Бартолди е близка до сърцето на милиони имигранти
Статуята на свободата чества 125-ата си годишнина

Статуята на свободата, достопочтената нюйоркска дама и един от най-известните символи на Америка, чества днес своя 125-и юбилей, преди да бъде затворена за 12 месеца за публиката с цел разкрасяване, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Днес на старата лейди ще бъдат оказани всякакви почести в церемония, която ще бъде нещо като римейк от откриването на монумента през далечната 1886 година в присъствието на тогавашния президент на САЩ Гроувър Кливланд.

Универсален символ на свободата, статуята на скулптора Фредерик Огюст Бартолди е близка до сърцето на милиони имигранти. В продължение на десетилетия тя беше първата гледка от САЩ за новодошлите след изнурителното пътуване през Атлантическия океан.

Днес 125 души от 40 страни ще бъдат обявени за американски граждани на Острова на свободата - мястото, където е въздигнат величавият паметник край устието на река Хъдсън в южната част на Манхатън.

Официалната церемония ще бъде открита с американския химн и изпълнение на Марсилезата в знак на почит към Франция, която навремето направи ценния дар. Известната актриса Сигърни Уивър ще рецитира поемата на Ема Лазаръс "Новият колос", отчасти гравирана върху пиедестала на статуята.

Петте уебкамери, които наскоро бяха монтирани върху факела на монумента, ще бъдат активирани в интернет и ще разкрият за целия свят невиждани гледки от Острова на свободата и от нюйоркския залив.

След това ще дойде реда на дефилето на малка флотилия, съставена от търговски и частни корабчета, които ще поздравят "неостаряващата дама", както преди 125 години. Статуята на свободата беше подарена на САЩ от Франция през 1986 година за да бъде почетена, с десет години закъснение, Декларацията за независимостта на страната, обявена на 4 юли 1776 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...