"Сивата" икономика е намаляла за последните 10 години

27.10.2011 | 10:20
по статията работи:
Въпреки промяната, скритата икономика остава съществен фактор, отчитат от ЦИД
"Сивата" икономика е намаляла за последните 10 години

За последните 10 години делът на скритата икономика в България е намалял с около една трета. Това сочи най-новото изследване на Центъра за изследване на демокрацията - "Динамика на скритата икономика в България по време на криза", което обхваща периода 2002 - 2011 г.

В предаването "Преди всички" Руслан Стефанов от центъра посочи: Ако допуснем, че през 2002 г. Световната банка е направила сравнително точна оценка и тя е около 35% от БВП на страната, то към 2011 г. този дял вероятно е някъде около 20-25% от БВП. Видимото за обикновените хора е доста по-високо от това, което се оказва като действителен дял.

Въпреки тези данни, и през 2011 г. скритата икономика е доста съществен фактор. Тя трябва да бъде вземана под внимание при всички важни политики, включително и във връзка с подготвянето на Бюджет 2012.

По този повод експертът коментира:

И този бюджет не разработва специална политика по отношение на това какво означава да имаме 20% "сива" икономика. През 2011 г. за първи път Министерството на финансите публикува собствена оценка на сивата икономика и я оценява на около 20%. Ако приемем, че това е вярно, тогава имаме доста сериозна промяна на основните параметри на бюджета. Ако таванът, който се допуска, говорим за 40% от БВП разходи, ще видим, че много по-нисък е този процент, ако включим и сивата икономика, което означава, че има много сериозно недофинансиране, т.е. много сериозен недостатък на средства от всички обществени сфери.

По време на пресконференция впоследствие Стефанов обърна внимание на огромния размер икономическо неактивно население, обезкуражени, които особено по време на кризата са се удвоили. Има 200-300 000 души, за които няма обяснение защо нямат работа, а в същото време са неактивни.

От какво в крайна сметка живеят тези хора, попита експертът. Той допълни, че е правено изследване, според което, ако тези хора бъдат заети при средния доход, който е в момента, това би добавило към официалния доход някъде към 6-7 млрд. лв., информира Dariknews.bg.

Според Стефанов бюджетът за 2012 г. залага по-оптимистични очаквания, но в същото време в него са заложени достатъчно буфери. Той добави: Ако се стигне до негативен сценарий, смятам, че няма да има проблем той да се изпълни.

Много бързо приходите в бюджета могат да нараснат. Тази прогноза може да се изпълни, ако потреблението се увеличи и кризата в Европа се размине.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...