Във Великобритания няма да има референдум за излизане от ЕС*

25.10.2011 | 17:11
по статията работи:
Камерън: Британското членство в ЕС ще остане труден въпрос за страната
Във Великобритания няма да има референдум за излизане от ЕС*

Британският премиер Дейвид Камерън призна днес, че британското членство в ЕС ще си остане "труден въпрос", след като той претърпя болезнено поражение на парламентарния вот за организирането на референдум за излизане на Великобритания от съюза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По време на вота, на който не беше одобрена идеята за организиране на такъв референдум, 81 депутати от партията на Камерън гласуваха заедно с опозицията. Този резултат беше най-големият бунт по европейски въпрос, извършен срещу премиер от Консервативната партия, откакто Великобритания стана европейска членка през 1973 г.

Резултатът от това гласуване вероятно ще направи по-трудно за Камерън да действа на европейската сцена, където той вече беше обвинен в даването на нежелани съвети относно разрешаването на дълговата криза в еврозоната, докато страната му отказва да приеме еврото.

По-рано днес британският парламент отхвърли предложението на група депутати от Консервативната партия да се свика национален референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън нареди на парламентарната група на своята партия да гласува против предложението, внесено от 60 депутати консерватори. Те поискаха да се свика референдум, на който избирателите да решат дали Великобритания да остане в ЕС, да излезе от него или да предоговори условията на членството.

Според Камерън времето не е подходящо за поставяне на такъв въпрос заради икономическата криза в еврозоната. "Когато домът на съседа ви гори, първата ви реакция трябва да е да му помогнете да угаси пламъците - не на последно място за да не допуснете пламъците да стигнат и до вашия дом. Сега не е време да се обсъжда излизане от ЕС, не само заради другите, но и заради нас", каза Камерън пред Камарата на общините.

Великобритания трябва да има силен глас в Европа, за да отстоява търговските и финансовите си интереси в период, когато лидерите от еврозоната се опитват да решат кризата със суверенния дълг, подчерта премиерът.

В подкрепа на предложението за референдум във Великобритания бяха събрани 100 000 подписа на избиратели.

Въпросът за членството в ЕС отдавна предизвиква разделения в Консервативната партия, както и в управляващата коалиция, тъй като малкият партньор - либералдемократите - имат силна проевропейска нагласа, отбелязва АП.

Великобритания е член на Европейския съюз, но не е сред 17-те страни, за които еврото е обща валута.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...