Разногласия застрашават споразумение за втория спасителен пакет за Гърция

18.10.2011 | 18:09
по статията работи:
Гърция събра 1,625 милиарда евро от търг на тримесечни облигации
Разногласия застрашават споразумение за втория спасителен пакет за Гърция

Разногласията между Германия и Франция застрашават решаващото споразумение за втория спасителен финансов пакет за Гърция, което се очаква в края на тази седмица, посочи неназован източник, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Според източника Германия настоява банките да приемат загуби между 50 и 60% от стойността на притежаваните от тях гръцки облигации. Освен това Франция настоява на срещата в неделя европейските лидери да направят само техническо преразглеждане на постигнатото предварително споразумение с частните инвеститори през юли.

Споразумението би довело до загуби от 21% по притежаваните гръцки облигации, като голяма част би представлявала намаляване на лихвите и отсрочен падеж. Източникът е пожелал анонимност заради деликатността на преговорите. Европейските представители обещаха "всеобхватно решение" на кризата на среща си на върха в края на седмицата, припомня АП.

Малко по-рано през деня се появи и информацията, че Гърция е привлякла 1.625 милиарда евро от търг на тримесечни облигации при лихва от 4.61 процента. Информацията обяви гръцката агенция за управление на държавния дълг (PDMA), цитирана от Франс прес и БТА.

Лихвеното равнище е малко по-високо от отчетеното при предишната подобна операция на 20 септември. Тази емисия е пусната пет дни преди европейската среща на върха.

Въпросната среща е решаваща за бъдещето на изпадналата в криза еврозона. Срещата е част от набирането на краткосрочни заеми. Причината за това е, че страната е лишена от достъп до пазарите на дългосрочни облигации. Първоначално предложената емисия бе на стойност 1,25 милиарда, като се очакваше сумата да достигне 2 милиарда евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...