Първи сблъсък на тримата основни кандидати за "Дондуков"1

16.10.2011 | 15:32
по статията работи:
Телевизионният диспут между Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева продължи повече от два часа и половина
Първи сблъсък на тримата основни кандидати за "Дондуков"1

Тримата претенденти за президентския пост Росен Плевнелиев, издигнат от ГЕРБ, Ивайло Калфин от БСП и Меглена Кунева, издигната от инициативен комитет, както и техните кандидати за поста вицепрезидент, които събират най-високо обществено доверие според проучванията, се събраха за пръв път заедно на дебат. Как се разви дебата късно снощи, проследи Dariknews.bg.

Телевизионният диспут между продължи повече от два часа и половина, като бяха засегнати теми от добива на шистов газ до социалната политика и личните въпроси. 

Един от основните въпроси, който кандидатите за президент коментираха в студиото на bTV, беше за правомощията на президента. Тримата отговориха и дали ще поискат промяна в Конституцията за повече правомощия на президентската институция.

Според Кунева няма нужда от промени в основния закон на държавата.Според кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Конституцията е добре балансирана и работи. Ивайло Калфин допълни, че правомощията на президента не са малки и неговата власт е авторитетна.

Тримата коментираха въпроса с националната сигурност на страната и има ли опасност за пробива й. Те не пропуснаха и темата за бъдещето на Българската армия, съдбата на контингентите зад граница, числеността на армията и социалния статус на военните. Кандидатите обсъдиха и въпроса за свикването на референдум и може ли президентът да взема подобни решения еднолично.

Независимият кандидат Меглена Кунева бе категорична, че когато се посяга на свободата на словото, когато има журналисти, срещу които се водят атаки - това е заплаха за националната сигурност.

Ивайло Калфин се съгласи с мнението на Меглена Кунева, като заяви, че националната сигурност е въпрос на единството на нацията. Росен Плевнелиев пък отбеляза, че за пръв път от 20 години насам Цар Киро е зад решетките, а Христо Ковачки дължи пари на държавата.  

По време на дебата Плевнелиев, Калфин и Кунева отговориха и на въпроса какво трябва да прави президентът в момент на икономическа криза.

Президентът не раздава пари - по време на криза трябва да се борим за стабилност, за това да постигнем повече", заяви Плевнелиев. Според него трябва нов тип политика - „не харчене, а инвестиране", като с това ще се бори и Европа през следващите няколко години. А в последните 100 години пари по цял свят са се давали за инфраструктура, обоснова се той. Кандидатът на ГЕРБ подчерта, че парите за пенсии не са парите за магистрали и това трябва да се приеме от избирателите. 

Имаме нужда да разберем, че всички еднакво тежко понасят последиците от кризата", каза на свой ред кандидатът на БСП Ивайло Калфин. Хората не трябва да се държат две години с ниски доходи и бедните не трябва да поемат тежестта на кризата. Трябва да погледнем за опит навън, вместо да им даваме съвети. Там се стимулира вътрешното търсене и се вливат средства в иновации, категоричен беше той.  

От учебниците знаем, че трябва да се увеличи потреблението, иначе няма как икономиката да се вдигне на крака", беше категорична Меглена Кунева. Трябва абсолютно да се изтеглят чуждестранните инвестиции.

На кандидатите в президентската битка не бяха спестени и личните въпроси. На въпрос колко пари са похарчили за кампаниите си, Ивайло Калфин и Росен Плевнелиев заявиха, че ще се впишат в рамките на закона - до 2 млн. лева, които идват от държавната партийна субсидия. За да убеди гражданите да гласуват за нея пък, Меглена Кунева е похарчила 280 000 лева от дарения.

В последната част от дебата между кандидатите за президентския пост по bTV те имаха право да си зададат по два въпроса един на друг. 

Кунева попита Плевнелиев до каква степен ще е независим. Той на свой ред искаше да знае какво е отношението на Кунева към Ахмед Доган и дали очаква подкрепа от него. 

Въпросите на Меглена Кунева към Ивайло Калфин бяха в същата тематика, както и към Плевнелиев - за независимостта и за политическите назначения. Калфин на свой ред искаше да знае къде според Кунева е най-големият проблем на сегашното правителство. 

Въпросите на Росен Плевнелиев към Калфин бяха дали съзнава, че подготвя криза в правителството и защо тройната коалиция е мълчала и не е взела никакви антикризисни мерки. Калфин пък искаше да знае кога за последен път Плевнелиев е отказал на Борисов и за какво.

Вторият му въпрос беше за това политиката на кой министър-председател харесва и защо. Плевнелиев обясни, че харесва Стефан Стамболов, но така и не успя да обясни нито каква е била политиката на Стамболов, нито, защо точно него харесва. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...