Данев: Европа се интересува от дълговата криза, не от България

16.10.2011 | 10:19
по статията работи:
Eдно е Гърция, Португалия и Испания, друго е България
Данев: Европа се интересува от дълговата криза, не от България

Един виден държавник беше казал, че всяка къща си има заден двор. Задният двор на Европа е България". Това заяви пред БНР Божидар Данев, председател на БСК.

Според него в момента Европа я интересува дълговата криза, а не проблемите на България. За тях една държава със строга фискална политика като България може да бъде само плюс, коментира Данев.

Eдно е Гърция, Португалия и Испания, друго е България. „Това показва, че във всички случаи не сме страна, която може да формира политиката на Европа и ние се чувстваме далеч от тези големи събития, които стават в Европа", категоричен бе Данев. Той заяви, че усилията на финансовия министър Симеон Дянков са положителни са запазването на финансовата стабилност.

Но в същото време е има ниска грамотност на трудовия ресурс, изнасяне на добавена стойност на големите чуждестранни инвеститори от страната, това са потоци, по които България никога не може да постигне висока производителност на труда в Европа. Данем подчерта, че това ще продължи докато не се подобри бизнес средата, докато не се направят строги правила във всяка сфера и докато не се направят необходимите реформи в образованието.

"Няма ефективност на публичните разходи, ние разходваме, а престъпността расте, така че защо да не подкрепим господин Дянков, категорично го подкрепяме. Основна цел трябва да бъде постепенно доближаване до структурата на бюджетите на другите европейски страни, а нашата структура е коренно различна", посочи Данев.

Според него популизмът не работи в нито една страна за излизане от кризата, дори и за просперитета на икономиката. Данев коментира също и че имаме прекалено много преразпределение на средствата и прекалено много лобизъм в законите. В стрната, по думите му, все повече влиянието е решаващ фактор, а докато това е решаващ фактор, няма да има просперитет в икономиката.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...