МВФ: Вторият спасителен план за Гърция трябва да бъде предоговорен*

05.10.2011 | 14:45
по статията работи:
Международната институция не изключва повторна рецесия
МВФ: Вторият спасителен план за Гърция трябва да бъде предоговорен*

Вторият спасителен план за Гърция, за който бе взето решение през юли, вероятно ще трябва да бъде предоговорен, за да се сложи ударение върху поносимостта на дълга на страната и евентуално икономическо съживяване, заяви днес директорът за Европа на Международния валутен фонд (МВФ) Антонио Борхес, цитиран от АФП и БТА.

Борхес също така изрази увереност, че Гърция не само ще получи шестия транш от 8 млрд. евро, но и втория пакет от помощи.

Ще се наложи" нов план, който "да се съсредоточи най-вече върху поносимостта на дълга и превключването отново на режим растеж, каза Борхес на конференция в Брюксел. "Вярваме, че ще се стигне до положително решение след преговорите, които текат в момент в Атина", каза Борхес, изразявайки увереност, че поредният транш от 8 млрд. евро от първия план за подпомагане на Гърция ще бъде получен от страната, която изпитва крайна потребност от парите, за да избегне фалит.

За рекапитализация на банките и връщане доверието на инвеститорите, Европа ще се нуждае от 100 до 200 млрд. евро, заяви още Борхес.

"Става дума за сума от 100-200 млрд. евро, която според нас е много малка в сравнение с оборота на европейския пазар на ценни книжа или с размера на европейския стабилизационен фонд", каза той в интервю за Ройтерс, цитирано от Агенция "Фокус".

Директорът за Европа Антонио Борхес обясни също, че прогнозите на МВФ показват забавяне на растежа в Европа през 2012 година, пише БНР.

"Налице е значително забавяне на икономическия растеж в Съединените щати и в Европа, и когато това се случва, винаги има вероятност да се изпадне в рецесия. Според нашите базови сценарии, икономиката ще продължи да расте, макар и малко. Но ние не можем да изключим и един по-отрицателен сценарий, каза директорът на европейския департамент на МВФ", заяви Борхес.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.05   1430 г. – Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. – Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически...