Учениците от 12-ти клас ще имат часове за трудовите и осигурителните права

05.10.2011 | 13:43
по статията работи:
Около 50 000 деца у нас се експлоатират от работодатели
Учениците от 12-ти клас ще имат часове за трудовите и осигурителните права

За първи път през тази учебна година всички ученици от 12-ти клас ще научат повече за трудовите и осигурителните права в часовете на класния ръководител. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че обученията са по проекта "Моето първо работно място", който ще се осъществява заедно с Министерството на образованието, младежта и науката. Такева каза, че идеята за проекта е дошла от световната кампания за намаляване експлоатацията на детския труд, тъй като около 50 000 деца у нас са експлоатирани от различни работодатели.

СБУ е подготвил помагало за класните ръководители на 12-ти клас, наречено "Моето първо работно място", по което те могат да преподават. В него се съдържа информация за това как се постъпва на дадено работно място, за работното време, почивките и отпуските, за трудовите договори и професионалната квалификация, за работните заплати.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че е имал среща със 120 ученици от Стара Загора,на която много от тях са съобщили, че са работили на морето през лятото като сервитьори и бармани - без трудов договор, или без да им се заплати част от изработения труд.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...