ЕС подкрепя рекапитализирането на банките, изпитващи затруднения

05.10.2011 | 09:38
по статията работи:
Париж е на мнение, че сигнализирането на тревога само изостря проблемите
ЕС подкрепя рекапитализирането на банките, изпитващи затруднения

Европейските държави създават координиран план за рекапитализиране на техни банки с цел избягване на заразяване от кризата с дълга, кото доведе до разбиването на френско-белгийската банка Dexia (Дексиа), съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Има нарастващо споделяне на възгледа, че се нуждаем от съгласуван, координиран подход в Европа докато много елементи се осъществяват в държавите-членки", заявява еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен пред Financial Times. "Има усещане за спешност сред министрите и ние се нуждаем да продължим напред", добавя той.

"Капиталовите позиции на европейски банки трябва да бъдат подсилени, за да осигурят допълнителни граници на безопасност и по този начин да се намали несигурността", изтъква Рен в коментар в уебсайта на британския всекидневник. Тази несигурност стана видима във вторник, когато новини за разпадането на банка Dexia доведоха до освобождаване от акции от страна на инвеститори.

Брюксел силно подкрепа рекапитализиране на банките си с цел да ги защити от излагане на лоши дългове, не на последно място като се има предвид финансовото "подстригване", което те предприемат по отношение на гръцките държавни облигации. Офанзивата по този въпрос не е особено популярна във всички европейски столици, включително в Париж, който е на мнение, че сигналът за тревога, подаден от изпълнителния орган на Евросъюза допринася за бурята. Ясно е, че проблемите на Гърция придвижват банковия сектор към нова криза, с намаляващи нива на акциите от лятото насам.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...