НЗОК намери пари за болниците и за лекарства

30.09.2011 | 16:52
по статията работи:
Плащанията към лечебните заведения до края на годината ще бъдат в график
НЗОК намери пари за болниците и за лекарства

Kъм момента НЗОК разполага с достатъчно средства за изплащане на дейността, извършена от болниците през месец септември.

Плащанията към лечебните заведения до края на годината също ще бъдат в график, като за тази цел ще бъдат използвани парите от резерва на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи.

Това показва анализът на изпълнението на бюджета на касата за осемте месеца на годината, направен на заседание на Надзорния съвет. Средствата от резерва са в размер на 260 268 000 лева и са определени в Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г.

По предварителни прогнози по-голямата част от тях ще бъдат разпределени за болнична помощ, а с останалите ще бъдат подсигурени плащанията за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. С тези средства ще бъдат изцяло обезпечени прогнозните разходи за здравноосигурителни плащания до края на годината, съобщават от касата.

На следващото си заседание, през месец октомври, Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа отчета за касовото изпълнение на бюджета за предходните тримесечия и в съответствие със Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г. и правилата за разпределение на средствата за болниците, ръководството на НЗОК ще предложи освобождаване на оперативния резерв.

По този начин ще бъде изпълнен поетият ангажимент за осигуряване на редовни плащания до края на годината както към болниците, така и към аптеките. Също така, в съответствие с правилата за разпределяне на средствата за лечебните заведения, ще бъде утвърдено и разпределението за последното тримесечие на годината.

Ръководството на НЗОК гарантира, че институцията е финансово стабилна и няма да бъде допуснато забавяне в плащанията към договорните партньори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...