Китай иска да построи космическа станция през 2020 г.

29.09.2011 | 09:23
по статията работи:
Изстрелват първия прототипен модул за нея
Китай иска да построи космическа станция през 2020 г.

Китай ще изстреля днес първия прототипен модул на бъдещата си космическа станция, която смята да построи към 2020 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

8.5-тонният модул "Тянгун-1" /"Небесен дворец"/ ще бъде изстрелян след 13 ч. по Гринуич с ракета-носител "Великият поход 2F", която е придвижена до стартовата площадка в пустинята Гоби.

"Тянгун-1" ще остане две години на околоземна орбита. Ако програмата върви успешно, през 2012 г. с него ще се скачат пилотираните кораби "Шънчжоу-9" и "Шънчжоу-10". С изстрелването на модула Китай все повече ще се доближи до другите две "велики сили" в космоса - САЩ и Русия, посочва Ройтерс.

"Тянгун-1" е доста по-скромна космическа програма в сравнение с Международната космическа станция, която се изпълнява от САЩ, Русия и други страни. Тя обаче ще демонстрира напредъка на Китай в овладяването на космическите технологии.

След като "Тянгун-1" бъде изведен в орбита, китайските специалисти ще използват модула, за да отработват скачвания и други сложни операции, необходими за поддържане на орбитална станция в дългосрочен план. Малкият модул няма да бъде част от обитаема станция. До създаването й има още много работа, а и тя ще бъде изградена от модифицирани елементи.

Китай изстреля своя втори лунен апарат миналата година и стана третата космическа страна, извела астронавти на космическа разходка през 2008. Пекин предвижда безпилотно кацане на Луната и пускане на луноход през 2012 година. За 2017 година е планирано събиране на образци от лунната повърхност. Китайски учени заговориха за изпращане на техен астронавт на Луната след 2020 година.

Китайският космически пробив се осъществява на фона на космическата пауза в американската програма след "пенсионирането на совалките". САЩ няма да изпробват нова ракета за извеждане на космонавти до 2017 г., а Русия заяви, че пилотираните й мисии не са приоритет в космическата й програма, която бе белязана със забавяния и неуспехи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...