БТПП: Осигурителните прагове не трябва да се увеличават със 7,2%

21.09.2011 | 11:59
по статията работи:
Не трябва да се отпуска увеличение на минималните осигурителни прагове без преговори, смятат от палатата
БТПП: Осигурителните прагове не трябва да се увеличават със 7,2%

На 20 септември се състоя предпоследното заседание на Работната група към МТСП по договарянето на осигурителните прагове за 2012 г. Позицията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е да се уважат договореностите от 2010 г. за осигурителните прагове за 2011 г.

Палатата настоява да не се допуска автоматично разпростиране (увеличение на минималния осигурителен доход), а където няма договореност, да се запазят сегашните нива или да се премине към намаление, ако експерти на МТСП установят, че има спад в резултатите на съответен икономически сектор. Това е пътят за осигуряване на устойчиво развитие на българската икономика.

От 80 икономически дейности има сключени споразумения между работодателски и синдикални организации за 32 дейности. За 48 дейности няма споразумения, тоест настоява се за запазване на осигурителните прагове от 2011 г.

Споразумения няма по две причини - или няма синдикален партньор, или работодатели и синдикати са на коренно различни мнения, но и в двата случая промяна, особено към автоматично увеличение, както се направи през миналата година ще прати още фирми в сивия сектор, а работници в списъка на безроботните.

От постигнатите споразумения средният индекс на нарастване на осигурителните прагове е 7,2. Най-висок ръст има при Националния браншови пчеларски съюз - 20,3%. Ръст от 14,4% е приет при хотелиерите, 11,4% при растениевъдство, животновъдство и лов, 10% при търговията с автомобили.

На заседанието представители на работодателите (КРИБ, БСК, Индустриалния капитал), поставиха въпроса дали този пчеларски съюз има правомощия да договаря такъв ръст за цялата икономическа дейност и за всички занимаващи се с пчеларство. Споразумението е подписано от Пламен Иванов, от НБПС, и КНСБ.

На 27 септември предстои последното заседание, на което ще направи пореден опит да бъде убеден социалния министър да не налага административно увеличение на осигурителните прагове със 7,2%, а с това и стимули за увеличаване на сивия сектор или безработицата, информират от БТПП. Икономическите дейности, в които няма и не може да има споразумение, са над половината.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...