Ердоган е поискал от Иран да прекрати подкрепата си за режима в Сирия

16.09.2011 | 14:24
по статията работи:
Турция се дистанцира от режима в Дамаск след провала на дипломатическите й усилия за незабавно спиране на репресиите срещу протестиращите
Ердоган е поискал от Иран да прекрати подкрепата си за режима в Сирия

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е поискал от иранския президент Махмуд Ахмадинеджад да прекрати подкрепата си за режима в Дамаск, който прилага жестоки репресии спрямо протестиращите в Сирия, пише в публикация на в."Хюриет", цитирана от АФП и БТА.

"Не мога да кажа, че има напрежение с Иран. Но по въпроса за Сирия ги предупредих, че с техните насърчения режимът /на сирийския президент Башар/ Асад става арогантен, е посочил Ердоган вчера пред журналисти при визитата си в Тунис. Обсъдих този въпрос по телефона с Ахмадинеджад. След това той изпрати своя специален пратеник, с когото разговарях. Имаше промяна в тяхната позиция", е казал Ердоган. Той е добавил, че смята да изпрати в скоро време ръководителя на турската разузнавателна служба Хакан Фидан в Иран, за да обсъди този въпрос, и самият той може да направи по-нататък посещение в тази страна.

Иран, който е обезпокоен от протестите в Сирия - негов основен съюзник в района, редовно призоваваше към диалог в страната, но не е осъдил насилията на режима в Дамаск. Според Техеран безредиците в Сирия са подклаждани от традиционните му врагове - Израел и САЩ.

Турция, която от години поддържаше приятелски отношения със Сирия, се дистанцира от режима в Дамаск след провала на дипломатическите й усилия за незабавно спиране на репресиите срещу протестиращите в тази страна. Сирийският народ не вярва на Асад, аз също, заяви по-рано тази седмица Ердоган в Кайро.

Турция предизвика недоволството на Иран в началото на септември с решението си да разреши разполагане на елементи от противоракетния щит на НАТО на турска територия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...