11% от произведената енергия у нас е от ВЕИ

15.09.2011 | 14:11
по статията работи:
Можем да произвеждаме 16% от енергията от възобновяеми източници през 2020 г.
11% от произведената енергия у нас е от ВЕИ

Повече от 11 на сто от произведената енергия у нас е от възобновяеми източници през 2010 г., съобщи Антон Иванов от Българския енергиен форум. Индикативната цел за България е до 2020 г. енергията, произведена от възобновяеми източници, да бъде 16%. Според Иванов целта е напълно постижима, но трябва да се намери разумен микс от енергия, произведена от различни източници. В момента 70 на сто от възобновяемата енергия е от биомаса.

По думите му може да се заключи, че междинните цели, така както са записани в Закона за възобновяемите източници, вече са изпълнени и със заявените обекти за производство на енергия от слънце и вятър, вече е предпоставено изпълнението на индикативната цел за 2020 година.

Според него въпросът е по-различен: кой е онзи разумен микс, който е удовлетворителен за страната ни към 2020 година. „Биомасата е определяща към момента за изпълнение на индикативните цели, но изпълнението се базира на печки. Тоест ако решим, че ограничаваме използването на биомасата, в никакъв случай не можем да изпълним индикативните цели. Но ако към 2020 година продължаваме да изпълняваме индикативните цели по този начин, едва ли това е нещо, с което можем да се похвалим", коментира Иванов, цитиран от Dariknews.bg.

От своя страна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че в комисията непрекъснато постъпват писма с проблеми, с които са се сблъскали различните инвеститори във възобновяеми енергийни източници. Семерджиев призна, че и в новия закон, който беше приет през май, има много несъвършенства, затова се налага да бъдат взети допълнителни законови мерки.

Има още едно предизвикателство, което бих споменал. То е свързано с новите правила на пазара. Досега всички производители на възобновяема енергия произвеждат при сравнително голям комфорт, тоест те не носят отговорност за дизбалансите в мрежата, които предизвикват, тъй като ресурсите, които използват, не са пряко прогнозируеми и се различават съществено като интензивност от потреблението. Това е едно предизвикателство при системните оператори., каза председателят на ДКЕВР.

Семерджиев допълни, че обемът на възобновяемата енергия към момента не натоварва много потребителите. С увеличаването на дела ѝ в общото потребление обаче това ще се усети и от крайните потребители.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...