"Свилоза" протестира срещу новите водни такси

14.09.2011 | 10:13
по статията работи:
Драстичното нарастване на размера на таксите ще се отрази изключително негативно върху себестойността на продукцията, смятат от компанията
"Свилоза" протестира срещу новите водни такси

Протестни писма срещу резкия скок на новите държавни такси за водовземане и ползване изпрати комбинатът "Свилоза". Производителят на целулоза възразява срещу увеличената 700 пъти такса за промишлено водоснабдяване от подземни води, която влезе в сила от 1 юли тази година.

Протестните писма са изпратени до Българската търговско-промишлена палата и до Българската стопанска камара. От своя страна на национално ниво енергийните компании изпратиха протестни писма срещу новите водни такси до правителството и парламента, съобщи в. "Янтра днес".

В писмото, подписано от изпълнителния директор на рафинерията инж. Михаил Колчев, се посочва, че "липсва отделна цена за водата от подземни източници, която се ползва за охлаждане.

Новото решение принуждава индустрията да плаща за вода за охлаждане от подземни източници все едно е за промишлено водоснабдяване.

Използваните подземни води са с наднормено съдържание на редица замърсители като желязо, манган, кадмий. Нормите за води, използвани за питейни и санитарно-битови нужди, не се разграничават. Пречистването на водите се оказва скъпа и ненужна инвестиция, когато се използват води само за санитарни нужди". Според ръководството на комбината новата тарифа дискриминира собствениците на индивидуални водовземни съоръжения за питейно-битово водоснабдяване извън водоснабдителните системи на населените места, защото за тях е посочена отделна, 25 пъти по-висока цена.

"В страните от ЕС е заложено парите от таксите за водоползване и заустване да се връщат за изграждане, експлоатация и поддръжка на пречиствателни станции. Това е заложено в рамковата директива за водите, но не се практикува у нас. В България всички събрани средства постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), т.е. в държавния бюджет", посочват индустриалците. Те заявяват, че не се обръща внимание на ефективното използване на водата.

"На площадката на "Свилоза" една и съща вода се използва от повече от един потребител. Не се отчита колко консуматори, навързани един след друг, ползват една и съща вода. Всеки от тях плаща максималното, въпреки че се ползва по-ефективно и рационално водният ресурс", се посочва в протестното писмо на химическия комбинат до браншовите организации в промишлеността. Възразява се още срещу увеличението от 5,6 пъти на промишленото водоснабдяване от повърхностни води, без да се отчита действителната категория на водата.

Драстичното нарастване на размера на таксите ще се отрази изключително негативно върху себестойността на продукцията, предупреждават от "Свилоза". С въвеждането на новите тарифи за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване общата такса на ползваните от дружеството подземни, повърхностни и питейни води се повишава 11 пъти, посочи инж. Михаил Колчев.

Другият голям промишлен потребител на вода в областта "Захарни заводи - Горна Оряховица" се въздържа от коментар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...