БТПП: Прагът за регистрация по ДДС за малките фирми трябва да се намали, не да се увеличи

13.09.2011 | 14:31
по статията работи: Ралица Стоянова
Увеличаването на минималните осигурителни прагове е безотговорно, заяви щефът на палатата Цветан Симеонов
БТПП: Прагът за регистрация по ДДС за малките фирми трябва да се намали, не да се увеличи

Намерението на Националната агенция за приходите (НАП) да увеличи прага за регистрация по ДДС на фирмите двойно или дори тройно говори за две неща. На първо място това означава, че данъчната администрация няма капацитета да се справи с по-голям брой регистрирани фирми. На второ място този ход показва нежелание да се помогне на малките и средните фирми.

Така коментира шефът на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов идеята на приходната агенция да увеличи прага за регистрация по ДДС. Той изрази мнение, че вместо да се увеличава, границата за регистрация за малките и средните предприятия би трябвало да се намали чувствително, дори да се премахне.

Данъчните се занимават с фирми от светлия сектор, вместо с тези от сивата икономика, коментира шефът на БТПП. Агентите на НАП получават премиите си, а актовете срещу фирмите впоследствие падат в съда. В тази връзка от палатата са предложили данъчните да възстановят премиите от фиктивни начети в двоен размер.

Симеонов определи увеличаването на минималните осигурителни прагове като безотговорно, защото по този начин се покачва и безработицата. През последите 3-4 години ръстът на заплатите е по-висок от ръста на производителността на труда и инфлацията. Едва тази година е постигнато устойчиво развитие, при което ръстът на заплатите не надвишава този на производителността на труда.

Според данни на Евростат разходите за труд у нас нарастват със 7,8%, докато средният ръст за ЕС е 2,7%. "Отношението минимална към средна заплата в България е 40%. Когато това отношение е толкова малко, хората предпочитат да си седят вкъщи и да получават помощи за безработица, вместо да работят", обясни Симеонов.

Той заключи, че увеличаването на заплатите по административен път е пагубно за икономиката.

Днес БТПП представи класацията Топ 100 на най-успешните фирми у нас за 2010 г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...