Висш ръководител на ЕЦБ напуска поста си

09.09.2011 | 17:24
по статията работи:
Причината за оставката на германеца Юрген Щарк са проблеми, свързани с програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ
Висш ръководител на ЕЦБ напуска поста си

Германският представител в изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк ще напусне поста си заради конфликт, свързан с програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, предаде агенция "Ройтерс".

Официално за напускането на германеца са посочени лични причини. Независими източници на "Ройтерс" обаче твърдят, че оставката на Щарк е свързана с решението на ЕЦБ да изкупува държавни ценни книжа на Италия и Испания.

stark_500Щарк (на снимката вляво) ще се оттегли от поста си в края на годината. Изпълнителният съвет на ЕЦБ се състои от председател (Жан-Клод Трише), зам.-председател (Витор Констанцио) и четирима членове (Лоренцо Бини Смаги, Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, Петер Прат и оттеглящият се Юрген Щарк). Мандадът на изпълнителния съвет изтича на 31 май 2014 г.

Напускането на Щарк е сериозен удар за ЕЦБ. В края на октомври президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише също приключва мандата си. Трише ще бъде заменен от гуверньора на Италианската централна банка Марио Драги. През февруари тази година предшественикът на Щарк Аксел Вебер също напусна поста.

"Юрген Щарк поддържаше позицията на Вебер по отношение на купуването на държавни ценни книжа", коментира професор Манфред Нойман, преподавател в Университета в Бон. Според него напускането на Щарк ясно показва сериозните проблеми в ЕЦБ.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...