Китайци проявяват интерес към нашето вино

09.09.2011 | 07:24
по статията работи:
Близо 22 млн. литра вино сме изнесли за първите шест месеца на годината
Китайци проявяват интерес към нашето вино

Китайци проявяват интерес към нашето вино. В момента бизнесмените от азиатската държава проучват продукцията ни. Очаква се реални сделки за износ към най-големия пазар в света да има от следващата година. Това съобщи за в. "Стандарт" Красимир Кръстенов от "Вини Сливен". Китайските емисари обикалят лозя и изби и засега само дегустират вината ни.

"Взимат малки количества, за да тестват пазара в родината си. Надяваме се на продажби от следващата гроздоберна кампания", обясни Кръстенов. Засега най-големият пазар за нас остава Русия. Другите големи потребители са поляците. В чужбина основно се предпочита българското червено вино, каза Цветелина Николова, изпълнителен директор на "Белведере България". В последните няколко години обаче започна производство и на много качествени бели вина, които засега се консумират основно на вътрешния пазар, допълни тя. Увеличаването на продажбите на бели вина е тенденция у нас през последните две години. Причината е, че засетите преди 3-4 години лози вече дават качествен плод, от който се прави добро вино, каза Николова. Тя обясни, че доскоро страната ни е била в състояние да произвежда само бели вина от по-нисък ценови клас, но нещата вече са се променили.

Близо 22 млн. литра вино сме изнесли за първите шест месеца на годината, показва справка на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Това е ръст от 1,1% спрямо същия период на 2010 г. Руснаците са изпили 49,2% от износа, или общо 10,6 млн. л.

Отварят се и нови пазари за нашите напитки. Сериозен ръст има на количествата, продадени в Румъния, Чехия и Унгария. Двойно повече от изнесеното в чужбина вино е реализирано на българския пазар. За първите шест месеца на годината сме изпили 41,5 млн. л. Скокът е драстичен - с близо 40% в сравнение с 2010 г., когато сме изпили с 11,6 млн. л по-малко. Освен български в страната ни се консумират и сериозни количества вносни вина. Над половината от чуждите бутилки влизат от Италия. Еликсирите от Новия свят - Австралия, Чили, Нова Зеландия, набират все повече почитатели, основно заради по-приемливата цена, разказа Георги Апостолов от "Вайк Уайнс". Според него вносните бутилки у нас се движат на цени от 2 лв. до 2000-3000 лева за колекционери.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...