Все повече деца се раждат с аутизъм

29.08.2011 | 18:20
по статията работи:
Местата в единствения специализиран център у нас за деца с аутизъм се увеличават от 40 на 60. Догодина ще бъде създаден втори подобен център
Все повече деца се раждат с аутизъм

Автор на статията: Ивелина Георгиева ( ivelina.georgieva@3bay.bg )

Единственият засега специализиран център у нас за деца с аутизъм* се разширява с още 20 места. При откриването му през 2007 година центърът е разполагал с общо 40 места, а сега те вече са 60.

Пълното наименование на институцията, която се намира на столичния булевард "Александър Стамболийски", е Център за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблеми от аутистичния спектър.

"Разширението му е направено като са ремонтирани три помещения и са открити шест нови работни места за специалисти, които да работят с децата", съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че в центъра работят психолози, социални работници и терапевти.

Новата зона за младежи с аутизъм включва три зали - зала за групови занимания (пъзели, арт и готварство), компютърна зала и зона за рехабилитация и физическо укрепване. За ремонтни дейности и оборудване Столичната община е отпуснала 28 хиляди лева.

Центърът е изцяло общинско предприятие, което се финансира от държавно делегираните дейности. Разходите за заплати на персонала са 12 хиляди лева, общината се грижи и за поддръжката на сградата и помещенията в нея.

За да бъде прието едно дете с аутизъм в специализирания център, то трябва първо да мине през диагностициране в клиника "Св. Никола", откъдето го насочват към терапевтите в центъра. След това детето минава през интервю. То се приема в центъра, когато там се освободи място. "За всяко дете се изготвя специална програма за лечение", обясни директорът на Центъра Ани Андонова. Центърът предлага почасови занимания - децата не прекарват цял ден в него. Младежите над 18 години прекарват със специалистите по два часа два пъти в седмицата, а по-малките деца между 5 и 8 часа. В събота и неделя центърът работи и с родителите на заболелите деца, които там получават всичко необходимо като информация за болестта и нейното лечение.

"През следващата година сме предвидили да открием втори общински център за деца с аутизъм в район "Подуяне", каза Фандъкова и заяви, че до момента на територията на София над 50 деца чакат да получат достъп до услугите му.

Няма официални данни за това колко деца у нас са болни от аутизъм. "Световната статистика показва, че на 150 деца, едно се ражда с тази болест", обясни Андонова. Тя заяви, че през последните години има бум на децата с аутизъм.

"Когато се роди дете с това заболяване, родителите изпадат в шок", коментира Андонова, цитирана от iNews.bg. Тя посъветва това да не се случва, а родителите да се обръщат към специалистите, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-добри резултати ще даде то.

 

*Аутизъм означава "усамотяване", "самоизолиране". Той е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутизмът се установява още в детска възраст. Децата аутисти обичат самотата, търсят я и са си емоционално самодостатъчни. Те се изолират от околния свят и не се интересуват от него.

Някои типични характеристики на децата аутисти са:

  • Проблем с говоренето или тотална липса на говор.
  • Невъзможност за провеждане на комуникация с връстници или по-възрастни.
  • Не се правят опити да се замести липсата на реч с мимики и жестове.
  • Незаинтересованост към случващото се.
  • Липса на зрителен контакт с околните.
  • Нежелание да създават социални връзки с връстници, не се привързват, не търсят приятели.
  • Липса на привързаност и контакт дори със самите родители.
  • Неадекватност и неприспособимост към различни социални среди.
  • Повторяемост на действия, игри, реплики, без очевидна логика.
  • Агресивност и избухване, склонност към самонараняване.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...