Йошихико Нода ще бъде новият премиер на Япония

29.08.2011 | 09:50
по статията работи:
Нода бе избран за партиен лидер на втория тур от гласуването
Йошихико Нода ще бъде новият премиер на Япония

Постът премиер на Япония се очаква да бъде зает от сегашния министър на финансите Йошихико Нода. Това стана след като бе избран за лидер на управляващата в Япония Демократическа партия от нейните депутати, предадоха Ройтерс и Франс прес

Нода бе избран за партиен лидер на втория тур от гласуването. На първия никой от петимата претенденти не получи необходимото абсолютно мнозинство от общо 392 гласували депутати. В балотажа Йошихико Нода получи 215 гласа, а съперникът, му - министърът на икономиката Банри Кайеда, бе подкрепен от 177 депутати.

В първия тур Кайеда имаше 143 гласа, а Нода - 102. Нода е смятан за по-способен да преодолее проблемите с огромния държавен дълг на Япония и бе предпочетеният от финансовите пазари кандидат за приемник на подалия оставка премиер Наото Кан, посочва Ройтерс.

Той обаче ще трябва да работи с разединени парламент и управляваща партия и може би ще се присъедини към списъка на кратко задържали се на власт японски премиери, добавя Ройтерс.

Кандидатурата на Нода ще бъде внесена за гласуване утре в долната камара на парламента, където Демократическата партия има 308 от общо 480 депутати.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...