Евакуираха 2,3 млн. души в САЩ заради урагана Айрин

27.08.2011 | 11:19
по статията работи:
Спират транспортните средства в Ню Йорк, отменят полети
Евакуираха 2,3 млн. души в САЩ заради урагана Айрин

Общо 2,3 млн. души по източното крайбрежие на САЩ са евакуирани заради приближаването на урагана Айрин, предаде ИТАР-ТАСС.

В Ню Йорк се евакуират близо 300 000 души, в Ню Джърси - 1 млн. души, в Мериленд - 315 000 души, във Вирджиния - 200 000 души, в Делауеър - 100 000 души, а в Северна Каролина, която първа ще посрещне стихията по-късно днес - 300 000 души.

Между 55 и 65 млм. жители на източното крайбрежие ще бъдат засегнати от Айрин, прогнозират специалисти.

Засега окото на бурята, която е от втора категория, по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, се намира на около 480 километра южно-югозападно от Кейп Хатерас, в Северна Каролина. Ураганът се приближава, съпътстван от ветрове със скорост от 161 километра в час. Според специалисти от националния Център за ураганите в Маями Айрин отслабва леко, но не се очаква драстична промяна в силата й с приближаването й към бреговете на САЩ.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че евакуацията е наложителна, защото става дума за голяма опасност, "за въпрос на живот и смърт". За първи път подобна мярка за евакуация се налага на жителите на Голямата ябълка. Мярката касае районите на най-южната част на Манхатън, Кони айланд, Манхатън бийч в Бруклин, Фар Рокауей и Броуд ченъл в Куинс, както и крайбрежни зони на Статън айланд. Онези, които подлежат на евакуация, но не се подчинят, ще бъдат глобени с 500 долара или наказани с до 90 дни затвор, предаде "Ройтерс".

Всички транспортни средства, в това число и нюйоркското метро, ще бъдат спрени от съображения за безопасност. Тази мярка ще засегне доста от 8,5-те милиона жители на града и се прилага за първи път, отбелязва АП. Ежедневно с различните транспортни средства на Ню Йорк пътуват 5 милиона души, отбелязва ".Франс прес"

Жителите на Ню Йорк са призовани да останат по домовете си за 24 часа, като този период започва да тече от тази вечер местно време. Властите призоваха хората да не се приближават до прозорците, да се запасят с вода и храна за идните дни.

Според метеоролозите Айрин ще е в района на Ню Йорк в 2 часа в неделя сутринта местно време, съобщава телевизия Евронюз.

Редица авиокомпании започнаха да отменят предвидените за уикенда полети от източното крайбрежие, предаде "Асошиейтед прес". Засега са отменени 3000 полета.

Ураганите са рядкост в американския североизток. Студените води ги отслабват, а "вражески" въздушните течения ги прогонват далеч от сушата. Но това не означава, че в тази част не е имало силни урагани, казва Кари Мок и припомня ураганите Боб през 1991 г., Глория през 1985 г. и Дона през 1960 г.

Когато Глория порази Лонг айланд през 1985 г., тя беше от втора категория с ветрове от 161 километра в час. Когато Айрин "се появи" в Ню Йорк, се очаква тя да е спаднала до ураган първа категория с ветрове от 119 километра в час, пояснява АП.

През 1938 г. в американския североизток е минал ураган, известен като Големия ураган или Големият експрес на Лонг айланд. Той е убил стотици хора.

В миналото хората в Ню Йорк и района са наричали ураганите хали или по-точно септемврийски хали, защото те са се случвали главно през септември, посочва БТА.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...