Двама либийци, живеещи у нас, разказват за събитията в джамахирията

24.08.2011 | 18:58
по статията работи: Елица Елефтерова
Д-р Махмуд Крема и колегата му Уажди Салом Калифа Енаили споделиха пред българските медии очакванията за бъдещето на Либия и някои разяснения за случващото се там
Двама либийци, живеещи у нас, разказват за събитията в джамахирията

Четирима либийци, които представляват около половината от либийската общност у нас, разказаха пред журналисти каква е обстановката в Триполи и останалата част на страната след навлизането на бунтовниците или революционерите, както те ги наричат, в столицата. Само двама от тях знаеха добре български език, поради което ще ви представим именно техните гледни точки.

Според тях хората вече не се страхуват, а се радват на падането от власт на Кадафи. Очакванията са полковникът да бъде заловен и предаден на съд, но не в Международния трибунал в Хага, а в Либия.

Д-р Махмуд Крема - лекар, който се е установил за постоянно в Пловдив, и колегата му Уажди Салом Калифа Енаили, който живее в София, поздравиха съгражданите си и изразиха надежда за скорошното успокояване на страстите в държавата. Те обясниха, че след промените ще се върнат и ще участват във възстановяването на Либия.

Относно причините, поради които са решили точно днес да говорят, д-р Крема обясни, че през последните 48 часа текат процеси, които за повечето хора, които наблюдават събитията отстрани, не са ясни. Многообразието от информация и различните интерпретации на събитията са ги накарали да излязат и публично да разкажат какво става в Либия.

За посолството в София

Не може да се каже, че в момента има действащо либийско посолство в София. След като новото правителство се установи, то ще изпрати посланик у нас. Според либийците независимо, че има издадена заповед за депортирането на досегашния дипломатически представител - консулът Ибрахим Али ал Фуейрис, той все още се намира в посолството на страната у нас. Припомняме ви, че Фуейрис, обявен от българските власти за персона нон грата, отказа да напусне страната на 25 юли 2011 г., като обяви, че остава в България. Той се намира на територията на либийското посолство, където не може да бъде арестуван от българските власти. Тогава от Бенгази уведомиха МВнР, че ще вземат решение за свой дипломат, когото да изпратят за представител в София. Либийският консул Ибрахим Али ал Фуейрис, обяви, че къса с режима на Кадафи и преминава на страната на бунтовниците, а новият консул Мохамед ас Сарир Милад, който беше изпратен тогава от Бенгази, не можа да влезе в срадата на дипломатическото представителство на страната.

За възможния „фатален успех”

На въпрос на Econ.bg дали Борческата либийска групировка няма да се намеси в създаването на новата власт и да опорочи изграждането на Либия като светска демократична държава, д-р Крема заяви, че в Либия няма да има радикални групировки. "От вчера е създадена нова организация за стабилност в Либия. Всички вече ще бъдат равни пред закона и по-важното – всяка група ще има право да се изрази под някаква форма, да изрази идеите си както иска и съответно да се кандидатира за участие във властта. Не се очакват радикални групировки”, беше категоричен той.

Относно опасенията от това, че страната може да се разцепи на две – западна и източна част, както прогнозират експерти, д-р Крема обасни, че Кадафи е имал голямо желание за това. Ето защо
град Мисурата, който се намира в западната част на страната, е била толкова важна цел за него. Така е можел да прокара вертикална черта, разделяйки страната на две. Това е била и причината да изпрати над 17-хилядна войска в гр. Мисурата. Въпреки това градът е устоял на нападенията. Същият сценарий Кадафи е приложил и по отношение на т.нар. Западни възвишения. Вчера са водени мирни преговори и в родния град на Кадафи - Сирт, за предаване на властта на бунтовниците.

Д-р Крема обясни, че в момента страната започва да се стабилизира и има временно правителство, което е създадено в Бенгази, с цел да не се допуска продължаване на размириците и хаос, провокиран от различни групировки.

За медиините манипулации

Относно новината за залавянето на двама от синовете на Кадафи - Мохамед Кадафи и Сейф ал Ислам
, Уажди Енаили заяви, че информацията за синовете на
Кадафи е манипулирана. „Това беше един театър”, каза Енаили и обясни, че всичко е направено с цел да се докаже, че Кадафи, както и синовете му, контролират ситуацията. Друга цел на този акт е да се компрометират телевизиите „Ар Джазира”, „Ал Арабия” и „Либия ал Рахар”, като изнасящи невярна информация.

От непоследователните обяснения на д-р Крема все пак стана ясно, че според него Сейф ал Ислам е в ръцете на бунтовниците. Той изрази мнение, че срещата с журналистите в хотел "Риксос" в Триполи, информацията за която трябваше да опровергае залавянето му, не е била документирана и има сериозна вероятност да не се е случила.

Какво следва за Либия

Това, което отличава либийския народ от народите в страните, където също имаше революции, е, че има единна религия и единна кауза за възраждане на държавата след управлението на Кадафи. Тези неща спояват народа и ще бъдат съществени за мира, обясниха днес либийците.

Това, което се очаква всеки момент, е обявяването на новата Република Либия. Това може да се случи и до часове, счита д-р Крема. Очаква се да бъде направена промяна и в името, и в знамето на новата държава (либийците искат да се върне флагът на страната, който е използван до 1 септември 1968 г., т.е. до времето, когато е управлявал крал Идрис I, сменен на тази дата от полковник Кадафи – бел.авт.).

След като стане това, трябва да се свика заседание на ООН и да се направят промени в конституцията. Новото правителство има 8-месечен срок, за да се подготви за новите избори. Проблемът е, че ако в другите страни, например Египет и Тунис, са правени дребни промени в конституцията, то в Либия трява да се създаде изцяло нов oсновен закон.

За Кадафи

Никой не знае къде е Кадафи в момента. Според либийците у нас той се крие вероятно в южните райони на тяхната страна или близо до Чад, но всичко това са само слухове.

Как се отразяват събитията в Триполи на либийците в момента

"Досега не сме говорили с близките си по скайп, защото нямаше интернет, освен това доскоро нямаше и ток, дори комуникациията по телефон беше трудна. В момента народът преживя най-лошото - войната – без сигурност, без перспектива", обясни д-р Енаили.

Въпросът е, че хората вече не се страхуват. Няма притеснение. Спокойствие владее столицата. Хората се радват и празнуват. Очакват да хванат Кадафи. "Никой не се страхува, че полковникът може да се появи отново и да вземе нещата в свои ръце, защото народът вярва, че той няма сила и възможност да се появи отново", допълниха още либийците днес.

Не се страхуват и от бунтовниците. Либийците дори не ги наричат бунтовници, а революционери. Според тях това са смели младежи, които с цената на живота си са изволювали свободата на целия либийски народ. Според Енаили, над 25 хил. младежи са заплатили с живота си за този момент.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...