Либия в очакване на развръзката

24.08.2011 | 09:02
по статията работи:
Сражения се водят и на отделни места в страната
Либия в очакване на развръзката

Обстановката в Либия остава неспокойна. Бунтовниците превзеха един от последните квартали в Триполи, който беше под контрола на сили, лоялни на Кадафи. Сражения се водят и на отделни места в страната, съобщават информационни агенции, цитирани от БНТ.

Либийските бунтовници затягат хватката си около родния град на Муамар Кадафи - Сирт. С местните племена се водят преговори градът да се предаде мирно в ръцете на опозицията.

След като снощи бунтовниците превзеха резиденцията на доскорошния либийски лидер в столицата, тази нощ Муамар Кадафи направи ново радиообръщение към либийците. Той каза, че изтеглянето му от "Баб ал Азизия" било "тактически ход". Кадафи обяви, че ще се бие до победа или до мъченическа смърт.

Негови сили обстрелваха столицата с ракети "град" и водят боеве за град Аджейлат на 100 километра западно от Триполи. Не се знае къде е Кадафи и какво става с него.

Очаква се тази седмица Преходният национален съвет на бунтовниците да се премести от Бенгази в Триполи. Неговият заместник-председател обяви, че преходът в Либия започва незабавно. "Сега заедно с всички либийци ще строим една нова Либия, едно гражданско, единно и демократично общество", каза Махмуд Джибрил.

Той съобщи, че днес в Катар ще се състои международна среща за оказване на хуманитарна помощ за Либия. Очаква се в нея да участват САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Турция, страната-домакин и Обединените арабски емирства.

Целта на срещата е да може до края на рамазана да бъдат събрани 2.5 милиарда долара в полза на Преходния национален съвет. Така ръководството на бунтовниците ще може с тях да плати заплатите на либийците и да се удовлетворят спешните хуманитарни нужди на Либия.

Германия ще започне да отпуска заем на либийското бунтовническо ръководство в размер на 100 милиона евро (140 милиона долара) до няколко дни, заяви вчера в Берлин
германският външен министър Гидо Вестервеле. Съгласно подписано вчера споразумение в либийския град Бенгази, първият транш от заема ще бъде изпратен на Преходния
национален съвет за финансиране на операциите му. Бенгази ще борави с парите докато замразените чуждестранни авоари на режима на Кадафи не бъдат размразени. Само Германия притежава либийски авоари за 7.2 милиарда евро.

В същото време боeвете в либийската столица продължават да държат в своеобразен луксозен капан няколко десетки журналисти. Те са в хотел "Риксос" без много възможности за движение, без ток и други технически условия, за да могат нормално да отразяват събитията.

Според анализаторите, това, което буди притеснение, е какво ще се случи със страната след залавянето на Кадафи. Сценариите са различни, но не са оптимистични. Най-лошият вариант е да се случи това, което стана с Ирак и Афганистан - въоръжени групировки, които продължават да пречат на мира с едноактови нападения или "партизанска война".

Притеснителен е и вариантът, при който се засилва ролята на ислямистите, които са част от бунтовниците в момента - в частност "Борческата либийска групировка". Тяхната намеса може да попречи на Либия да се развива в бъдеще като светска демократична държава.

Съществува и опасността държавата да се разцепи на две - източна и западна, под влиянието на двете основни племена, които в момента са в общата амалгама на либийския народ. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...