С 30% е намаляло потреблението на сладкарски изделия

23.08.2011 | 11:55
по статията работи:
Покачването на цената на захарта ще доведе до фалит на малки и средни сладкарски предприятия
С 30% е намаляло потреблението на сладкарски изделия

С 30% е свито потреблението на сладкарски и тестени изделия, в които основен компонент е захарта. Това каза Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от Агенция „Фокус".

„Ако продължи покачването на цената на захарта, свиването на потреблението ще продължи да расте, което ще доведе до фалит немалко малки и средни предприятия. В България около 1 000 фирми са заети в този сектор", каза Кукушева.

Според нея захарта в България е една от най-скъпите в Европа.
„Българските производители потребяват родна захар. Тази непостоянна, с покачващ се непрекъснато тренд цена на захарта, е пагубна върху рентабилността на този тип производство, тъй като суровината расте с дни, а цената на крайните изделия не може да се променя със същите темпове. В момента трудно и почти оцеляващо се справят българските производители с тази крайна цена. В повечето случаи прибягват до заместители, т.нар подсладители", заяви Кукушева.

Върху цената се отразява и повишението на енергийните разходи - с 35 % след повишението на електроенергията от 1 юли. Така браншът е принуден да свива производството си.

Кукушева обясни, че европейските производители, масово предлагащи своята продукция на българския пазар, не ползват захар, а нейни заместители. Според нея българският потребител не си дава сметка, какво значи да потребява непрекъснато заместители и подсладители, които са химия. „Ако можем да елиминираме захарта, тогава цената ѝ няма да е въпрос на борсите", каза тя.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...