Либийската опозиция превзе столицата Триполи*

22.08.2011 | 07:30
по статията работи:
Заловени са двама от синовете на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам и Мохамед
Либийската опозиция превзе столицата Триполи*

*Информацията е актуализирана към 17:31 ч.

Силите на опозицията в Либия превзеха тази нощ столицата Триполи. Те бяха радостно посрещнати от жителите на града. Макар и на места да остават някои огнища на съпротива, бунтовниците вече контролират летището, основната магистрала, водеща към столицата, както и сградата на държавното радио и телевизия. Заловени са двама от синовете на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам и Мохамед, предаде bTV.

Говорителят на опозицията заяви, че самият Кадафи няма да пострада. Местонахождението му засега обаче остава неизвестно. Според едни източници той е още в Триполи, според други е избягал в родния си град Сирт. Има и слухове, че вече е заловен.

Дипломат пожелал анонимност твърди, че Муамар Кадафи се намира все още в столицата и трябва да е в своята резиденция Баб ал Азизия, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Около комплекса с площ няколко хектара, който на практика представлява укрепена крепост, днес се водят ожесточени сражения. Почти всички сгради в Баб ал Азизия бяха изравнени със земята при няколко бомбардировки на НАТО. Предполага се обаче, че Кадафи има няколко бункера в своята резиденция. Дубайската сателитна телевизия Ал Арабия съобщи, че когато бунтовниците се опитали да влязат в Баб ал Азизия, били подложени на стрелба с тежко оръжие, предаде ДПА.

Танковете в резиденцията на Кадафи обстрелват околните райони, главно Седи Халифа. За момента няма данни за пострадали хора. Либийските бунтовници обявиха рано тази сутрин, че обкръжават комплекса в центъра на Триполи, близо до Зеления площад, на който Кадафи често произнасяше речи пред свои привърженици. Въстаниците, които превзеха това знаково място в либийската столица, вече го преименуваха на Площад на мъчениците.

Най-малко 1300 души са загинали в битката за либийската столица Триполи през последните два дни, съобщи BBC.

В неделя силите на противниците на режима на Муамар Кадафи достигнаха до либийската столица, като в събота през нощта силите на режима трябваше да се справят и с избухнало в града въстание.

Към момента бунтовниците контролират около 90% от територията на града, като най-ожесточени са боевете около резиденцията на либийския лидер, управлявал страната в продължение на 42 години. Местонахождението на самия Кадафи е неизвестно.

Преходният национален съвет - политическият ръководен орган на либийските бунтовници - се готви да се пренесе от Бенгази в Триполи, който е почти изцяло под контрола на бунтовниците. Това съобщи председателят на ПНС Мустафа Абдел Джалил, цитиран от АФП.

Подготвяме полети от Бенгази до Триполи, каза той и добави, че на отделни места все още има съпротива. Но с божията воля ще ги преодолеем в следващите 48 часа. Бунтовници се стичат днес с камиони с натиснати клаксони от запад към Площада на мъчениците в центъра на Триполи днес, размахвайки оръжия, предаде АФП. Площадът на мъчениците е Зеленият площад, преименуван след превземането на столицата от бунтовниците.

Самият Кадафи обяви в аудиообръщение, че ще продължи борбата и призова жителите на Триполи да излязат по улиците и да "прочистят столицата". От Преходния национален съвет обявиха, че са готови да спрат офанзивата, ако Кадафи се оттегли.

Говорителят на режима Муса Ибрахим от своя страна съобщи, че Кадафи е готов на незабавни преговори директно с ръководителя на бунтовническия Съвет. Правителството в Триполи е помолило НАТО да убеди бунтовниците да спрат атаката срещу Триполи, съобщи още Ибрахим, предаде БНТ.

В либийската столица отново заработи интернет. В много други градове либийците също излязоха на площадите, за да изразят радостта си. Десетки хиляди жители на Бенгази, изпаднали в делириум, изпълниха улиците на бунтовническата "столица" в Източна Либия, за да празнуват края на режима на Кадафи.

Оглушителен концерт от автомобилни клаксони и стрелба с автомати във въздуха избухна в града при новината, съобщена от арабските телевизии, че бунтовниците са стигнали до сърцето на Триполи.

"Аллах е велик!", скандираше множеството. Създавайки огромни задръствания, хиляди автомобили се насочиха към центъра на града, докато мюезините от джамиите отправяха празнични молитви.

Междувременно стана ясно, че премиерът на либийския режим Ал Багдади ал Махмуди се намира в хотел в Тунис. Според телевизия "Ал Арабия", която се позова на Преходния национален съвет, той е блокиран в хотел на остров Джерба. Според телевизия "Ал Джазира" туниската армия е обградила с кордон хотела, а стотици либийци се опитват да си пробият път до него. Не е известно дали той е задържан или се е предал на бунтовниците, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Франция планира да организира среща на световните сили, ангажирани в конфликта в Либия следващата седмица, съобщи френският министър на външните работи Ален Жюпе, приветствайки влизането на бунтовническите сили в Триполи, предаде АФП, цитирана от Агенция "Фокус".

"Достигнахме повратната точка. Това е източник на огромно задоволство. Франция пое рискове, преценени рискове, но каузата беше справедлива", заяви Жюпе пред репортери в Париж.

"Франция предложи извънредна среща на Контактната група на най-високо ниво през следващата седмица", заяви Жюпе, призовавайки оставащите поддръжници на Кадафи да сложат оръжие.

Европейският съюз ще запази санкциите срещу либийското правителство, но е готов да ги вдигне бързо. "За момента санкциите ще останат, но винаги можем да ги премахнем сравнително бързо", каза говорител на Аштън на редовен брифинг. Близо 50 либийски юридическа лица са обект на санкции на ЕС и на над 30 либийски служители са наложени замразяване на авоари и забрана за пътуване. Европейският съюз заяви днес, че е готов да помогне на либийската временна администрация да осъществи реформи в бъдеще, предаде АП.

"Неуморните усилия на силите на нова Либия, подкрепяни военно от НАТО и няколко страни от ЕС и от региона предвещават края на режима на Кадафи", гласи съвместно изявление на президента на ЕС Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Те призоваха Муамар Кадафи незабавно да се оттегли от власт и да избегне нови кръвопролития.

"ЕС заедно с международната общност ще продължат да подкрепят страната в прехода към
демокрация и в икономическото възстановяване, базирани на социална справедливост, включване и териториална цялост
", се изтъква в изявлението. Развитието на събитията в Либия ще даде нова движеща сила на Арабската пролет, изтъкнаха Ромпой и Барозу и допълниха, че ЕС подкрепя демократичните стремежи в Близкия изток.

Първи коментари

"Режимът на Кадафи се сгромолясва", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който призова за мирен незабавен преход на властта в Либия.

"Режимът на либийския лидер Муамар Кадафи показва признаци на колапс", заяви американският президент Барак Обама. Кадафи трябва да признае, че реалността, че вече не контролира Либия, заяви Обама и призова либийския лидер да предаде властта, за да бъдат избегнати нови жертви. Бъдещето на Либия вече е в ръцете на либийския народ, допълни Обама.

"Краят на Кадафи е близо", обяви и британският премиер Дейвид Камерън и също призова либийският лидер да предотврати по-нататъшните страдания
на своя народ като се предаде.

Европейският съюз активно планира действията си спрямо Либия без Муамар Кадафи след бързия напредък на бунтовническите сили през уикенда и призова либийския лидер да си тръгне "без повече забавяне", съобщава агенция Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус". "Изготвяме планове за след Кадафи… имаме няколко разработени сценария за сътрудничество след падането на Кадафи", коментира говорителят. ЕС призова бунтовниците, които се бият за свалянето на Кадафи от почти шест месеца, да действат отговорно и да защитят цивилното население.

Либийският лидер Муамар Кадафи трябва да бъде арестуван и съден, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА. Той трябва да отговаря за действията си пред съда. Времето на диктатора изтече, каза Вестервеле. Кадафи беше жесток тиранин, повел война срещу собствения си народ. Той трябва да бъде съден или в Либия, или от международен съд, добави министърът. Вестервеле призова бунтовниците да се стремят към демокрация и предложи съдействието на страната си. Според германския министър на отбраната Томас де Мезиер за запазването на мира в Либия няма да са нужни чуждестранни войници. Уверени сме, че след Кадафи страната ще запази стабилната си структура, както стана в други арабски държави като Тунис и Египет, каза Де Мезиер пред в. "Райнишер пост".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...