Борисов: Не се очаква спад на чуждите инвестиции у нас

14.08.2011 | 12:18
по статията работи:
България е "остров на стабилност" и може да избегне втората вълна на световната криза, убеден е премиерът
Борисов: Не се очаква спад на чуждите инвестиции у нас

"България може да избегне втората вълна на световната криза чрез компенсаторните механизми на европейските фондове. Можем да усвоим 9 милиарда евро, с които ще минем през кризата, която другите страни изживяват". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение във Варна.

Въпреки фалита на световни предприятия, не се очаква спад на чуждите инвестиции у нас, смята министър-председателят. По думите му, с фискалната дисциплина, която България има и с най-ниските данъци в Евросъюза, можем да привлечем повече инвестиции, защото страната ни е "остров на стабилност".

"С 9 милиарда евро за 7,5 милиона население, ще минем през кризата, която се създава в другите държави. Затова, нямаме основание да се вайкаме. Естествено, когато най-големите икономики се сриват, няма как да не се отрази и на нас по простата причина, че тези, които ги наричахме до вчера инвеститори, сега фалират", заяви Борисов, цитиран от bTV.

В периода 1995 - 1996 година, българите са стачкували, правили са барикади и са горели гуми по кръстовищата, докато другите държави са работили. "Сега нека ние работим, а другите държави да си палят градовете и да си създават проблеми", каза още премиерът.

През следващите две-две и половина години трябва да се реши проблемът с пречиствателните станции по българското Черноморие, каза още Бойко Борисов. Липсата на такива съоръжения са "ахилесовата пета" на страната ни.

"През годините никой не е мислил за този проблем", подчерта премиерът и окачестви поведението на някои общини и общински съвети като безотговорно.

"Ще бъде създаден специален закон, ако трябва, но пречиствателните станции трябва да бъдат изградени", заяви премиерът, цитиран от БТА. Утре министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев ще проведе заседание с експерти, които ще прегледат настоящото законодателство и ще преценят има ли нужда от промени, за да се реши по-бързо проблемът.

За пречиствателната станция на "Златни пясъци" премиерът Борисов коментира, че и там е трябвало да се намери решение преди десетилетия. "Сега са необходими около 100 милиона лева и ние трябва да действаме по съкратени процедури и да молим Брюксел, за да ни бъдат осигурени европейски пари за този проект", коментира Бойко Борисов.

Премиерът днес откри официално новия отвеждащ колектор за битови отпадни води в комплекса "Св. Св. Константин и Елена". Съоръжението обслужва три курорта с 18 250 легла и две местности край Варна, в които живеят над девет хиляди души. Строителството на колектора започна през 2007 година. Стойността на проекта е 17 434 849 лева, осигурени целево от държавния бюджет.

По-рано днес премиерът участва в церемонията за присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2011 на Военноморското училище във Варна. Той връчи пагоните на първенеца на випуска лейтенант Николай Станев, завършил обучението си с успех 5,75. На тържеството, което бе на Морска гара, присъстваха министрите на отбраната - Аню Ангелов, и на външните работи - Николай Младенов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, представители на държавната и местната власт, много граждани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...