Япония, САЩ и ЕС трябва да координират икономическите си действия

05.08.2011 | 11:38
по статията работи:
Големите пазари в Япония, Хонконг, Австралия и Южна Корея се сринаха
Япония, САЩ и ЕС трябва да координират икономическите си действия

Снимка: Photos8.com

Япония, САЩ и Европа трябва да координират действията си на фона на пазарния хаос, който помете Wall Street и азиатските борси, предупреди японски икономически експерт, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Азиатските стокови пазари се сринаха в резултат на слабото представяне на американските и европейските им колеги на фона на опасенията, че светът се насочва към нова финансова криза. Големите пазари в Япония, Хонконг, Австралия и Южна Корея се сринаха, след като недоверчивите инвеститори усетиха неблагоприятния ефект от незавидното състояние на икономиката на САЩ и изразиха притеснения, че Италия и Испания също може да се нуждаят от спасение.

Спадът е най-големият досега от възникването на кризата през 2008 година. Още при отварянето си рано тази сутрин азиатските борси отбелязаха рязък спад. Котировките паднаха с 4% през първите минути на днешната търговия.

Япония, САЩ и Европа "трябва да поддържат контакт и да координират политиките си, за да предпазят световната икономика от капана на песимизма", подчерта японският министър по икономическите и фискалните въпроси Каору Йосано.

Борсите следват тенденцията, проявила се вчера в Ню Йорк, където индексът Дау Джоунс (Dow Jones) загуби над 4% от стойността си, коментира АФП, цитирана от bTV. Американските пазари и политици се подготвят за още лоши икономически новини, тъй като се очаква правителството да публикува данни за безработицата през юли.

"Инвеститорите продават, защото очакват данните за юли, които смята се, ще бъдат още по-лоши. Инвеститорите се опасяват от пропадането в нова рецесия и затова продават", смята Сам Стовал, главен инвестиционен стратег към Standard & Poor's.

"Трябва да имаме някакви основания, за да купуваме. А такива не виждам. През следващите месеци в центъра на вниманието ще бъдат работните места. От тях зависи как ще се развият нещата", обясни Дорийн Могаверо, търговец на Нюйоркската стокова борса (NYSE).

Смята се, че данните за юли ще определят икономическото настроение за втората част от годината. Много икономисти очакват мрачни цифри, след като седмици наред имаше данни за почти стагнация на американската икономика през юни и юли.

Пропадането на европейските акции от вчера продължи и днес още с отварянето на борсите. В Мадрид и Лондон бе отчетен спад от 2.4% и 2.5%, в Париж и Милано - с над 3%, във Франкфурт - с близо 4%.

Със сходни загуби за компаниите приключи търговията в Азия. Рисковите премии за дългосрочните облигации на Италия и Испания скочиха до най-високото си равнище от създаването на еврото.

Спадът в стойността на акциите ще се отрази на всички сектори от икономиката. Той се дължи на страха, че европейските дългови проблеми ще прераснат в световна финансова криза, твърдят анализатори, цитирани от АФП и БНР.

Британската Royal Bank of Scotland обяви, че заради обезценяването на гръцките държавни облигации и лошите финанси на Ирландия е инкасирала загуби от 1.1 млрд. долара за второто тримесечие.

Гръцките облигации струваха 644 милиона евро на Allianz и клиентите му. От германския осигурителен гигант отчетоха 7-процентно намаление на нетната печалба за второто тримесечие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...