Инфлацията в Русия остави непроменена основната лихва в страната

04.08.2011 | 17:03
по статията работи: Ивайло Ачев
През юли инфлацията в Русия беше 9%, а през юни - 9,4%
Инфлацията в Русия остави непроменена основната лихва в страната

По-бързото намаляване на инфлацията накара Руската централна банка да остави за трети пореден месец непроменена основната си лихва, съобщи агенция Bloomberg.

Равнището на лихвата остава 8.25% - ход, който беше прогнозиран от всички анализатори, участвали в проучването на Bloomberg. Освен това непроменен остава и лихвеният процент по депозитите (3.5%), както и лихвата по обратно изкупуване на активи (5.5%).

През юли инфлацията в Русия беше 9%, а през юни - 9.4%. Прогнозите сочеха, че през миналия месец инфлацията трябва да е 9.2%.

Най-важният фактор за свалянето на инфлацията в страната и съответно запазването на лихвата е поевтиняването на хранителните продукти. Затова и от Централната банка на Русия разчитат, че до края на годината инфлацията в страната няма да надхвърли границата от 7% - нивото, което руските монетарни власти искат да не бъде прескачано.

Според очакванията на Москва през второто полугодие на тази година икономическият растеж на Русия ще се засили заради повишаващото се домашно потребление и очакванията за добра есенна реколта на житните култури.

През второто тримесечие руският икономически растеж е в размер на 3.7% на годишна база, докато през първото беше 4.1%.

Интересното в ситуацията с Русия е, че повечето анализатори я определят за оправдана. Причината е, че доста централни банки реагираха на споразумението за вдигане на тавана на публичния дълг в САЩ, като някои го направиха доста неочаквано. Типичен пример е Швейцарската централна банка, която се мъчи да спре оскъпяването на франка спрямо долара.

В опит да спрат растящата инфлация, централните банки на Бразилия, Китай и Индия вдигнаха основните си лихви. За сметка на това Турция свали своята лихва, явно с намерението да стимулира растежа на икономиката си.

Подобно на Руската централна банка и ЕЦБ не промени основната си лихва.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...