Обама подписа законопроекта за повишаване на тавана на публичния дълг

03.08.2011 | 09:19
по статията работи:
Президентът на САЩ одобри законопроекта снощи, след като Сената го прие по-рано вечерта
Обама подписа законопроекта за повишаване на тавана на публичния дълг

Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопрокета за повишаване тавана на държавния дълг на САЩ и съкращаване на бюджетния дефицит, одобрен по-рано днес от Сената със 74 гласа "за" и 26 гласа "против", съобщиха информационните агенции, цитирани от БТА.

След подписването му от президента и одобряването от горната камара на парламента документът добива сила на закон, което ще позволи на САЩ да избегнат техническата неплатежоспособност.

Камарата на представителите одобри мерките още в понеделник с 269 гласа "за" и 161 "против". 

Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с между 2.1 трилиона долара и 2.4 трилиона долара на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 година.

През първия етап таванът на дълга ще се вдигне с 400 милиарда долара, през втория - с 500 милиарда по искане на правителството. Третото повишение на лимита, в размер на 1.2 до 1.5 трилиона долара, ще стане възможно при постигане на допълнителни съкращения на държавните разходи, препоръчани от специално създадена комисия на Конгреса с участието на представители на двете партии. Планира се бюджетните разходи да бъдат съкратени с над 2 трилиона долара за период от 10 години.

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард приветства споразумението за повишаване на тавана на американския дълг, определяйки го като добра новина за американската и световната икономика, предаде АФП.

Наред с това тя призова усилията за понижаване на дефицита да продължат. Предизвикателството пред политиците сега е да се изработи рамка за постигане на бюджетно равновесие с ясни целеви стойности за дълга и дефицита в средносрочен план, посочи в комюнике Лагард, призовавайки за икономии в системата за социална защита и за нови източници на данъчни приходи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...