BASF с 19.4% ръст на продажбите за първото полугодие

29.07.2011 | 11:31
по статията работи:
От химическата компания очакват по-слаба динамика на растежа спрямо края на второто тримесечие
BASF с 19.4% ръст на продажбите за първото полугодие

19.4% ръст в продажбите отчете химическата компания BASF за първото полугодие на 2011 г. Продажбите бяха в размер на 37.8 милиарда евро, съобщават от компанията.

След силното начало на годината BASF постигна стабилни резултати през второто тримесечие. Продажбите нараснаха с 13.9% до 18.5 милиарда евро, а печалбата преди лихви и данъци (EBIT) се увеличи с 1.4% до 2.2 милиарда евро независимо от спирането на нефтодобива в Либия. През второто тримесечие на 2010, дейностите в Либия заемаха дял от 280 милиона евро в печалбата преди лихви и данъци. Така увеличението на EBIT на съпоставима база е 16%.

В сравнение с големия ръст през първото тримесечие, през второто темповете на растеж се нормализираха, както се очакваше. Освен това за пръв път след първото тримесечие на 2010 г. слабият долар доведе до отрицателни ефекти от промените във валутните курсове (минус 6%).

Придобиването на Cognis имаше положителен принос към продажбите. В химическия бизнес обемът на продажбите нарасна с 5%. Спирането на нефтодобива в Либия доведе до свиване на дела на сектор „Нефт и газ" в печалбата спрямо същото тримесечие на предходната година.

Според BASF икономическата перспектива остава положителна през второто полугодие на годината, но се очаква по-слаба динамика на растежа спрямо края на второто тримесечие.

В няколко бизнес области се наложи и ще се налага и в бъдеще увеличение на цените. Вътрешните напрежения - по-специално в Северна Африка - продължават да разстройват пазарите. Поради продължаващите военни действия в Либия BASF не очаква да възобнови нефтодобива там през 2011 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...