Ще се срине ли САЩ на 2 август?

27.07.2011 | 17:35
по статията работи: Ивайло Ачев
Анализ на специалисти сочи, че Вашингтон няма да свърши парите поне до 10 август, по-вероятно е това да се случи чак на 15 август
Ще се срине ли САЩ на 2 август?

2 август е може би чаканата с най-голям трепет дата от всички финансови пазари по света - дали дотогава САЩ ще вдигне тавана на публичния си дълг или Вашингтон ще свърши парите и небето ще падне?

Ако се вярва на мнението на експерти от американското финансово министерство, то САЩ няма да свърши парите в наличност следващия вторник. По-вероятно е това да се случи на 15 август, твърди Уорд Макарти, главен икономист и директор в Jefferies&Co.

От няколко седмици насам обаче американският президент Барак Обама и американският финансов министър Тимъти Гейтнър упорито повтарят, че финансовото министерство на страната няма да може да дава заеми след 2 август. Не така обаче мислят Макарти и доста анализатори от Уолстрийт, които са говорили със свои познати в американското министерство на финансите.

„Парите в брой няма да са проблем и след 2 август. Дори няма да е проблем да се издържи още и до фактическото стигане на тавана на публичния дълг", коментира в прав текст Макарти. Той счита, че могат да бъдат обслужени и задълженията от 23 млрд. долара по социални и пенсионни програми в САЩ, които трябва да бъдат покрити на 3 август. Отделно пари ще има и за обслужване на облигации, чийто матуритет изтича на 4 август. По тях САЩ трябва да даде 90 млрд. долара.

Мнението на Макарти и колегите му е в синхрон с това на няколко конгресмени от Републиканската партия, които от няколко дни твърдят, че САЩ може да издържи още поне седмица след 2 август. Сред специалистите, които подкрепят тезата, са дори експерти от Barclays Capital. Те обаче считат, че фактическият фалит на САЩ ще настъпи на 10 август.

Според мнението на всички анализатори, които застъпват тезата, че 2 август всъщност не е толкова сакрална дата, кредитните агенции няма да свалят американския кредитен рейтинг, ако САЩ си плати навреме задълженията на 3 и 4 август.

Какво тогава иска да каже с тази дата Белия дом? Да даде по-малко време за преговори и търсене на компромиси. Това обаче вече не работи сред републиканците, тъй като общо 150 конгресмени от републиканската квота вече подкрепят позицията, че фактически фалит на 2 август няма да има. А сега Барак Обама не може да си позволи да признае, че датата е неточна, защото ще подкопае доверието в Тимъти Гейтнър.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...