Напрежение между Косово и Сърбия заради гранични пунктове

27.07.2011 | 09:16
по статията работи:
Косовският премиер защити решението си за поемането на контрол върху двата спорни пропускателни пункта между Косово и Сърбия
Напрежение между Косово и Сърбия заради гранични пунктове

Премиерът на Косово Хашим Тачи определи като правилно решението си да разреши на специални полицейски части да поемат контрола върху два спорни пропускателни пункта на Косово със Сърбия, предаде АП, цитирана от БТА.

Мярката стана повод за ново покачване на напрежението между Сърбия и Косово и беше разкритикувана от ЕС. Тачи поясни, че операцията по поемането на контрола върху двата пункта, при която беше тежко ранен един полицай, а други четирима пострадаха по-леко, е била трудно, но правилно решение.

Пред журналисти Тачи заяви, че сътрудничеството на Косово с неговите западни поддръжници е важно, но, че законите и суверенитетът на страната му се простират отвъд каквато и да е лоялност. Тачи обаче не отговори на въпроси на репортерите. Косово твърди, че сега контролира двата спорни пункта със Сърбия, които преди това бяха под съвместния контрол на полицейските сили на ЕС ЕУЛЕКС и на сръбски членове на косовската полиция.

По-рано тази вечер ЕС призова Сърбия и Косово да разрешат този конфликт и да не допускат покачване на напрежението. Според сръбски медии сръбският преговарящ с Косово е казал, че е постигнато споразумение между двете страни по въпроса с пропускателните пунктове, но думите на Тачи не потвърждават тази информация.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...