Русия призова Турция да зачита резолюциите на СС на ООН за Кипър

21.07.2011 | 17:27
по статията работи:
Ние обърнахме внимание на доста резките изказвания на Ердоган за ситуацията в Кипър, каза днес говорителят на руското външно министерство
Русия призова Турция да зачита резолюциите на СС на ООН за Кипър

Русия призова турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да зачита резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да не признава никаква друга кипърска държава освен Република Кипър, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние обърнахме внимание на доста резките изказвания на Ердоган за ситуацията в Кипър /по време на посещението му в северната част на острова", каза днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. Той подчерта, че според Русия всички страни членки на ООН трябва да спазват безпрекословно приетите решения по който и да е проблем от регионално или глобално значение, включително и по кипърския проблем.

"Както е известно, резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от 1983 и 1984 г. предписват на всички членове на международната общност да не признават никаква друга кипърска държава освен Република Кипър, да зачитат суверенитета, независимостта и териториалната й цялост, а също и да не съдействат или оказват помощ на сепаратистката формация в северната част на острова", каза руският дипломат.

Лукашевич заяви, че само такъв подход позволява Кипър да бъде обединен на базата на федерация на две общности с единен суверенитет и гражданство, като добави, че Русия е готова да подкрепи и всяко друго решение, което бъде прието от двете страни и е в интерес на всички кипърски граждани.

Говорителят на руското министерство изтъкна, че деликатната материя на продължаващите преговори между двете общности в Кипър не трябва да се подлага на натиск отвън, още повече при сегашните условия, когато процесът на преговори и без това върви много трудно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...