Готвят протест срещу скъпите горива в петък

20.07.2011 | 09:28
по статията работи:
Идеята на организаторите е всички да спрат автомобилите си за 30 минути там, където се намират в 16 часа
Готвят протест срещу скъпите горива в петък

Протестиращи срещу високите цени на горивата ще се опитат буквално да блокират пътищата на България в петък. Това съобщи за Дарик радио един от организаторите Иван Янушев. Идеята на организаторите е всички да спрат автомобилите си за 30 минути там, където се намират в 16 часа, независимо дали са в градовете или по републиканските пътища.

След протестите срещу цените на горивата в началото на пролетта в петък ще започне нова вълна от недоволство. Инициативата отново се подема в социалната мрежа Facebook, но този път ще протече различно. Всеки да спре от 16 до 16.30 часа с автомобила си където се намира - с автомобил, камион, автобус, кой каквото кара и ако е съпричастен, да спре за половин час, обясни Янушев.

Организаторите очакват събитието да е много мащабно. По думите на Янушев участие досега са потвърдили над 600 души, а инициативата е едва на няколко дни. Организаторите се надяват протестът да е мащабен, да има отзвук и по думите на Янушев да се види, че хората недоволстват и цените на горивата им идват в повече.

Той не се ангажира с конкретна цена за литър гориво за разлика от протестите през пролетта, когато организаторите им настояваха за 2 лв. за литър бензин.

Цената на масовия бензин А-95 достигна в събота, 16 юли, абсолютен рекорд от 2,53 лв. за литър. Поскъпването идва, след като в петък "Лукойл България" повиши цените на едро на горивата. До събота литър А-95 се продаваше за 2,48 лева. Такава беше и цената на дизела. От "Лукойл България" коментираха, че поскъпването у нас се дължи на увеличаване на цените на горивата на международните пазари и на оскъпяването на долара спрямо лева. 

Само за месец бензинът е поскъпнал с 14 ст., а дизелът - с 12 ст. Така от началото на годината цената на бензина се е увеличила със 17%, а на дизела - с 13 на 100. Промяна има и при пропан-бутана - литър от горивото поскъпна с 1 ст. до 1,25 лв.

Бензинът ще продължи да поскъпва в следващите две седмици. Това прогнозира пред Дарик Иван Костадинов, търговски директор на една от водещите вериги бензиностанции у нас. По думите му скокът на цените ще бъде с още около 4 стотинки на литър. Досега безнинът у нас е поскъпнал с под 7% от началото на месеца, докато на международните пазари увеличението е с над 8 на сто.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...