Fitch понижи с една степен рейтинга на пет от най-големите гръцки банки

15.07.2011 | 15:24
по статията работи:
Рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи в средата на юни с три степени оценката на четири гръцки банки
Fitch понижи с една степен рейтинга на пет от най-големите гръцки банки

Международната рейтингова агенция Fitch понижи с една степен рейтинга на пет от най-големите гръцки банки до В- (лат. буква) заради натиска върху ликвидностите, консолидацията и активите на тези кредитни учреждения в резултат на тежката дълго криза в страната, предаде АФП, цитирана от БТА.

Понижаването на оценката на тези пет банки е почти автоматично следствие от решението на Fitch в сряда да понижи суверенния рейтинг на Гърция от В+ на ССС. Става въпрос за BNG, Eurobank, Alpha, Piraeus и земеделската банка Ate, фигуриращи в списъка на 91 банки от 21 европейски страни, подложени на тестове за устойчивост от Банковия регулатор на ЕС (European Banking Authority - EBA), резултатите от които ще бъдат оповестени тази вечер. Според агенцията понижението показва "влошаването на платежоспособността на тези банки", както и "засилването на натиска върху ликвидностите, консолидацията и активите заради сериозни опасения за дълга и икономиката на Гърция".

Агенцията припомня, че "гръцките банки в момента се подкрепят от извънредни ликвидности от Европейската централна банка (ЕЦБ) и са изложени на рискове, което им позволява само ограничено поле за маневриране предвид изтичането на капитали в чужбина". Fitch отбелязва също така "уязвимостта на капиталите на гръцките банки, изложени на държавния дълг на страната". Според гръцки банков представител банките в страната притежават пряко около 48 милиарда долара гръцки облигации - колкото и ЕЦБ.

Рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи в средата на юни с три степени оценката на четири гръцки банки - Гръцката национална банка, Пиреус, Алфа и Юробанк - до ССС, като предупреди за вероятност от криза на ликвидностите в краткосрочен план, която да засегне цялата банкова система в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...