Обама: Необходимо е решение за дълга

15.07.2011 | 09:50
по статията работи:
Обама даде срок от 24 до 36 часа на лидерите на Конгреса, за да "постигнат споразумение за пътя напред"
Обама: Необходимо е решение за дълга

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди опонентите си от Републиканската партия, че е "време за решения" в преговорите за предотвратяване на потенциална катастрофа с дълга в началото на август, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

След петия пореден ден на преговори за кризата в Белия дом с лидерите на Конгреса, Обама заяви, че няма да подпише краткосрочно решение и поиска "възможно най-голямото споразумение" за намаляване на нарастващия американски дълг. "Имаме нужда от конкретни планове, за да постигнем напредък", заяви президентът. Той обяви пресконференция за преговорите от 18 часа българско време, като се опитва да повиши натиска върху републиканците, за да се съгласят на споразумение. Преговорите днес не доведоха до постигане на решение по проблема с нарастващия американски бюджетен дефицит, което е необходимо, за да се избегне спирането на плащанията по дълга. "Вероятно тази група няма да се срещнем утре. Но ще продължаваме да обсъждаме пътя напред през идните дни и ще видим какво ще се случи", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл.

Обама даде срок от 24 до 36 часа на лидерите на Конгреса, за да "постигнат споразумение за пътя напред". Ако това не се случи, преговори ще се водят и през уикенда, заявиха помощници на политици и от двете партии. Обама иска голяма сделка за бюджетния дефицит и повишаване на тавана на дълга, който в момента е установен на 14.3 трилиона долара. Това ще му позволи да продължи да взема заеми, за да осигурява важни услуги и след 2 август. В интервю, записано преди последния кръг преговори, Обама предупреждава републиканците да не играят игри. "Мисля, че в даден момент на американския народ ще му писне", заяви той пред телевизия във Филаделфия, "ако мислят, че хората играят игри и не се отнасят сериозно към решаването на проблемите". "Това, което им казах, беше много грубо, че американците очакват да спрем с политическите пози, да спрем да играем игри, и да решим този проблем".

Икономисти и водещи бизнесмени предупреждават, че ако таванът на дълга на САЩ не бъде повишен, ще се стигне до шок за световната икономика, която все още се възстановява от кризата през 2008. Републиканците отказват повишаване на тавана на дълга, ако не получат обещание от Обама и демократите за съкращаване на разходите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...