Обсъждат нова антикризисна програма за Гърция

11.07.2011 | 10:46
по статията работи:
"Уолстрийт джърнъл": Дискусиите за кризата са отбелязали фундаментален обрат през последните дни
Обсъждат нова антикризисна програма за Гърция

Нова антикризисна програма

Поредица от срещи са организирани днес в Брюксел. Първо се събират шефове на европейски институции, а след това и финансовите министри на еврозоната. Целта е да бъдат обсъдени перспективите за нова антикризисна програма за Гърция, предадоха световните агенции.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой е свикал тази сутрин извънредна среща на високопоставени европейски ръководители, които да координират втория план за помощ за Гърция, на фона на опасенията от разпространение на дълговата криза към Италия.

Финансовите министри от еврозоната, които се събират по-късно днес, ще обмислят най-вече механизма, по който банките да се включат във втория спасителен план за страната, уточнява АФП. Гърция получава в момента петия транш от помощта, договорена със страните от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) от 12 милиарда евро, но тези пари ще й стигнат само за обслужването на външния дълг до началото на есента. За да преодолее кризисните тенденции в икономиката на страната, по оценки на европейски експерти, Атина се нуждае от поне 100 милиарда евро, отпуснати при облекчени условия. Такъв пакет може да бъде изпълнен само с участието на всички страни от еврозоната, международните финансови организации и частните инвеститори. Тъкмо това ще обсъждат днес в Брюксел.

Преговори за намаляване на дълга

"Дискусиите за кризата в Гърция са отбелязали фундаментален обрат през последните дни. Сега те са фокусирани върху възможностите за намаляване на нейния дълг, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл". В публикацията, цитирана от гръцкия в. "Етнос" и БТА, се посочва, че разговорите за гръцкия дълг са започнали преди две седмици, след като френските банки предложиха да бъдат насърчени частните кредитори да участват в новия спасителен пакет за Гърция през следващите три години.

Вниманието било съсреточено върху начини, по които Гърция би могла да намали своя дълг от 350 млрд. евро, като се възползва от големите намаления на котировките, на които се търгуват държавните й облигации.

Източник, близък до преговорите, заявил пред вестника, че усилията в момента са насочени главно към трансформиране на гръцкия дълг.

"Уолстрийт джърнъл" цитира представители на ЕС, които заявили, че има известни индикации за постигане на консенсус между правителствата относно подхода за уреждане на гръцкия дълг. Очаква се преговорите по дълга да продължат до септември, казали същите представители пред американския вестник.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...