Преговорите за АЕЦ "Белене" продължават

04.07.2011 | 17:07
по статията работи:
България и Русия подписаха Допълнение 13 към Споразумението от 2009 г. "Атомстройекспорт" ще оказва съдействие при създаването на работна финансова група
Преговорите за АЕЦ "Белене" продължават

В София между между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт", част от държавната корпорация "Росатом", беше подписано Допълнение 13 към Споразумението от 29.11.2006 г. за строителството на АЕЦ "Белене". Допълнението удължава срока на действие на Споразумението до 30 септември 2011 г. (проектът се "замразява" до тази дата - бел.ред.)

С цел да не бъдат допуснати някакви съмнения, с настоящето споразумение преговорите по договора за проектиране, доставка и строителство не се прекратяват.

В документа страните изразяват съгласие, че успешното развитие на проекта зависи от съответното привличане на финансиране. "Атомстройекспорт" се задължава да окаже съдействие на НЕК при създаването на работна финансова група (както и при по-нататъшни обсъждания) с потенциални акционери в проектната компания за втора атомна централа у нас.

Към днешна дата на площадката на АЕЦ "Белене" са извършени дейности по подготовка на котлована за започване на строителството на първи блок на централата, пуснат е в експлоатация бетонният възел, построени са почистващите съоръжения, готово е оборудването на строителната и геотехническата лаборатории, осъществени са сондажните дейности и геологическите проучвания на площадката.

Техническият проект на АЕЦ "Белене" е одобрен от техническия съвет на НЕК и е предаден в Агенцията по ядрено регулиране. За по-пълното изследване на руския проект са били привлечени експерти от България, Русия, Германия, САЩ, Великобритания, ЮАР, както и от МААЕ. Според заключенията на експертите проектът "Белене" е поколение 3+ и осигурява висока степен на безопасност по всички международни изисквания, става ясно от информацията на руската компания.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...